Czeskie owoce oraz greckie oliwki i fasola na unijnej liście produktów o chronionych nazwach geograficznychKomisja Europejska opublikowała rozporządzenia wpisujące na unijna listę produktów o chronionych nazwach geograficznych - pierwsze dotyczy czeskiej grupy produktów rolnych, do których należą przede wszystkim jabłka, czereśnie, wiśnie, śliwki i porzeczki - łącznie wszystkie te owoce wpisano pod nazwą "Owoce Chelczycko-Lhenickie". Drugim produktem jest grecka "Fasolia Vanilies Feneou", a trzecim - greckie oliwki - "Prasines Elies Chalkidikis" - informuje FAMMU/FAPA.Grecka fasola wystepuje w postaci łuskanej, suszonej uprawianej na
równinie o całkowitej powierzchni uprawnej wynoszącej 47 100 stremma (4
710 hektarów).
Greckie oliwki "Prasines Elies Chalkidikis"
charakteryzują się dużym rozmiarem i wysokim stosunkiem miąższu do
pestki, barwą od błyszczącej zielonej po zielonożółtą, delikatnym i
owocowym aromatem, gorzkawym i lekko korzennym smakiem oraz brakiem
wrażenia tłustości. Oliwki te mogą występować w postaci całych oliwek;
oliwek drylowanych, oliwek drylowanych i nadziewanych - przy czym do
nadziewania można stosować migdały, czerwoną paprykę, marchew,
korniszony i czosnek, a wypełnianie wykonuje się ręcznie oraz oliwek
siekanych.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|