Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czeskie owoce oraz greckie oliwki i fasola na unijnej liście produktów o chronionych nazwach geograficznych
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenia wpisujące na unijna listę produktów o chronionych nazwach geograficznych - pierwsze dotyczy czeskiej grupy produktów rolnych, do których należą przede wszystkim jabłka, czereśnie, wiśnie, śliwki i porzeczki - łącznie wszystkie te owoce wpisano pod nazwą "Owoce Chelczycko-Lhenickie". Drugim produktem jest grecka "Fasolia Vanilies Feneou", a trzecim - greckie oliwki - "Prasines Elies Chalkidikis" - informuje FAMMU/FAPA.

Grecka fasola wystepuje w postaci łuskanej, suszonej uprawianej na równinie o całkowitej powierzchni uprawnej wynoszącej 47 100 stremma (4 710 hektarów).

Greckie oliwki "Prasines Elies Chalkidikis" charakteryzują się dużym rozmiarem i wysokim stosunkiem miąższu do pestki, barwą od błyszczącej zielonej po zielonożółtą, delikatnym i owocowym aromatem, gorzkawym i lekko korzennym smakiem oraz brakiem wrażenia tłustości. Oliwki te mogą występować w postaci całych oliwek; oliwek drylowanych, oliwek drylowanych i nadziewanych - przy czym do nadziewania można stosować migdały, czerwoną paprykę, marchew, korniszony i czosnek, a wypełnianie wykonuje się ręcznie oraz oliwek siekanych.

(Źródło: FAMMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij