Pączki z Tłuchowa na liście produktów tradycyjnych MRiRWPączki ziemniaczano-dyniowe z okolic Tłuchowa w powiecie lipnowskim (woj. kujawsko-pomorskie) zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa. W rejestrze znalazło się dotychczas 35 produktów z Kujaw i Pomorza."Dobrze wyrobione ciasto oraz zachowanie odpowiedniej kolejności
połączeń surowców, to sekret przyrządzania tych pączków. Wyrabiane w
tradycyjny sposób, według przekazywanych z pokolenia na pokolenie
receptur, świadczą o bogatej kulturze naszego regionu" - podkreślił
Piotr Całbecki, marszałek województwa kujawsko-pomorskiego.
Pączki
ziemniaczano-dyniowe to produkt przygotowywany wyłącznie z produktów
naturalnego pochodzenia, bez dodatków i ulepszaczy, co ma gwarantować
ich niepowtarzalny smak i aromat, a także lekkość i puszystość.
Receptura przekazywana była głównie na kursach gospodarstwa domowego
oraz w domach rodzinnych z pokolenia na pokolenie.
Wypieki tego
typu najczęściej przyrządzano z okazji różnych uroczystości:
"Najbardziej popularny pączek był w karnawale, ale pamiętam, że podawano
je na weselach i innych uroczystościach rodzinnych" - wspominał jeden z
mieszkańców podczas wywiadu etnograficznego przeprowadzonego z
mieszkańcami Tłuchowa.
Najważniejsze przy wyrobie pączków było
dobrze wyrobione ręcznie ciasto oraz zachowanie odpowiedniej kolejności
połączeń surowców. Ponadto dodawany przecier dyniowy oraz utarte,
ugotowane ziemniaki, nadawały wyjątkową barwę oraz przedłużały ich
świeżość.
Aby wzbogacić smak, pączki najczęściej nadziewano
konfiturą z dzikiej róży, własnoręcznie przygotowaną przez gospodynie.
Pączki ziemniaczano-dyniowe prezentowane są obecnie na różnego rodzaju
uroczystościach w regionie kujawsko-pomorskim, m.in. "Lato na Wsi",
dożynkach wojewódzkich, targach i kiermaszach, gdzie cieszą się dużą
popularnością wśród odwiedzających.
Wnioskodawcą wpisania wyrobu
na Listę Produktów Tradycyjnych było Koło Gospodyń Wiejskich "Jagna" z
Tłuchowa w powiecie lipnowskim. Warunkiem rejestracji produktu jest
wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym
obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25
lat. Produkt powinien nawiązywać do regionalnej czy lokalnej tradycji.
(Źródło: PAP).
pełna lista aktualności
|