Są już nowe przepisy regulujące unijny rynek sokówW dniu 27 kwietnia bieżącego roku ukazała się Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 kwietnia 2012 roku zmieniająca Dyrektywę Rady 2001/112/WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Tym samym sformalizowano wszystkie przepisy dotyczące jakości soków owocowych – przede wszystkim kwestii ich słodzenia oraz składu.Dyrektywa powstała przede wszystkim w celu ochrony interesów
konsumentów oraz poprawienia swobodnego przepływu soków owocowych i zawiera szczegółowe
przepisy dotyczące produkcji, składu i etykietowania tych produktów. Do najważniejszych
zmian w nowej Dyrektywie należą zmiany dotyczące sposobu określania produktów
– i tak na przykład w odniesieniu do produktów otrzymywanych z dwóch lub więcej gatunków
owoców, z wyjątkiem przypadków użycia soku cytrynowego lub soku z limonek nazwa produktu
będzie zawierała wykaz użytych owoców, w porządku malejącym pod względem ilości zawartych
soków owocowych lub przecierów, zgodnie z wykazem składników. W przypadku produktów
otrzymywanych z trzech lub więcej owoców oznaczenie użytych owoców może jednak zostać
zastąpione słowem „wieloowocowy” lub podobnym zwrotem lub liczbą użytych
owoców.
Również
uregulowana został kwestia dopuszczalnych dozwolonych składników – w tym
również cukrów,
których nie będzie już wolno dodawać - produkt
będzie zawierał jedynie „naturalnie występujące cukry”.
Ponadto nowa Dyrektywa
zawiera załączniki
określające minimalne zawartości soku lub przecieru owocowego, opisy do szczegółowych
oznaczeń składników oraz minimalne wartości w skali Brix dla odtworzonych soków owocowych
i przecierów owocowych.
Zgodnie
z nowymi przepisami produkty wprowadzone na rynek przed 28 październikiem
bieżącego roku będą
sprzedawane jeszcze na „poprzednich zasadach” do dnia 28 kwietnia 2015 roku.
O zmianach do Dyrektywy pisaliśmy również we wcześniejszym artykule: Komisja zaaprobowała zmiany dotyczące cukru w sokach
pełna lista aktualności
|