W dniu 15 kwietnia 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła
2,82 EUR/kg i była o 9,93% niższa niż przed miesiącem. Jeszcze bardziej
dynamiczne zniżki (od -12,29% do -14,95%) w okresie tym
odnotowano na rynku głównych unijnych producentów, w Holandii i w
Niemczech. Przełożyło się to na fakt, że w czwartym miesiącu 2012 r.
ceny masła utrzymywały się tam na poziomie niższym niż średnia
w UE: od 2,45 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca w Holandii do 2,53
EUR/kg w Niemczech.
W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości
produkcji tego przetworu mlecznego na koniec kwietnia bieżącego roku
jego ceny utrzymywały się na poziomie 2,49 EUR/kg, jest to
spadek aż o 15,02% względem ubiegłego miesiąca, (w ujęciu PLN
odnotowano 14,31% zniżkę do 10,42 PLN). Z tygodnia na tydzień ceny masła
w UE coraz bardziej zbliżają się do progu interwencyjnego
(246,39 EUR/100 kg). Jeśli w okresie interwencji, czyli od 1 marca do
31 sierpnia, ceny na rynkach wewnętrznych w państwach UE spadną poniżej
92% ceny interwencyjnej i pozostaną na tym poziomie
przez dwa kolejne tygodnie, na obszarze niskich cen (czyli w danym
państwie członkowskim) otwarty będzie skup masła przez agencje
interwencyjne po 90% ceny interwencyjnej, czyli w praktyce po 221,7
EUR/100 kg.
Masło będzie skupowane po tej stałej cenie w obrębie limitu 30 tys.
ton, a następnie obowiązuje system przetargowy. Interwencyjny skup
ostatnio uruchamiany był w 2009 roku.
Cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 290 EUR - 550 EUR wyższa od
ceny tego tłuszczu z USA i Oceanii. Z tego względu UE ma problemy z
konkurowaniem na rynku światowym, o czym świadczy m.in.
niemal 32% spadek eksportu tego tłuszczu w dwóch pierwszych miesiącach
2012 roku.
Do Wspólnoty napływają także coraz większe ilości masła z tańszych
źródeł spoza UE, a konkurencja na rynkach zagranicznych jest dodatkowo
wzmagana przez rosnącą produkcja mleka w krajach
rozwijających się. Przyczynia się to do ograniczenia możliwości wywozu
artykułów mleczarskich z państw UE. Sygnały napływające z rynku
wskazują, że popyt na unijne masło jest niski, natomiast jego
podaż jest większa niż oczekiwano. Według danych KE w styczniu i lutym
2012 roku produkcja tego tłuszczu była o 5% większa niż w analogicznym
okresie ubiegłego roku.
Ponadto od momentu otwarcia na początku marca programu wprowadzania
masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z
unijnymi dopłatami (PSA), do unijnych składów dostarczono już
ponad 47 tys. ton tego tłuszczu. Jest to o ponad 70% większa ilość niż
w tym samym okresie ubiegłego roku.
(Źródło: FAMMU/FAPA).