FAO: Ceny żywności nieco spadły, ale wciąż są wysokieWedług FAO w kwietniu tego roku odnotowano, po raz pierwszy od trzech miesięcy, niewielki spadek cen żywności - o blisko 1,5 proc. Wszystko wskazuje jednak na to, że ceny ustaliły się na relatywnie wysokim poziomie - informuje FAMMU/FAPA.Kalkulowany przez FAO
wskaźnik cen koszyka produktów żywnościowych obniżył się do 214
punktów, tj. o 1,4 proc. w stosunku do marca br. Jest to co prawda
poziom cen znacząco już niższy w porównaniu do 235 punktów z kwietnia
ubiegłego roku nadal jednak powyżej poziomów indeksu sprzed 2008 r.,
który to zapoczątkował gwałtowne wzrosty cen żywności na świecie. W
przypadku zbóż przewidywany jest wzrost ich produkcji na świecie do
2371 mln ton, co oznacza pobicie kolejnego rekordu. Na stosunkowo
niewielki wzrost zbiorów zbóż ogółem wpłynie przede wszystkim zwiększona
produkcja zbóż paszowych. Będzie ona na tyle znacząca, że z nadwyżką
pokryje przewidywany spadek zbiorów pszenicy - o ok. 3 proc. (rok do
roku), który wystąpi przede wszystkim w takich krajach jak: Ukraina,
Kazachstan, Chiny, Maroko czy Unia Europejska - podaje FAMMU/FAPA.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|