IERiGŻ: W tym roku żywność zdrożeje o 3-4 proc.Detaliczne ceny żywności mogą być w grudniu tego roku średnio o 3-4 proc. wyższe niż w analogicznym okresie 2011 r. - przewiduje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej."Czynnikiem sprzyjającym wzrostowi cen żywności w II kwartale br. będzie
spodziewane wzmożenie popytu, związane z organizowaniem przez Polskę
mistrzostw piłkarskich Euro 2012. Z tego względu sezonowy spadek cen
żywności w br. może być mniejszy niż przed rokiem" - czytamy w
najnowszym raporcie Instytutu na temat popytu na rynku żywności. W
opinii ekspertów, w końcu pierwszego półrocza 2012 r. ceny żywności mogą
być o 4-5 proc. wyższe niż w grudniu 2011 r. W IV kwartale 2012 r.
prawdopodobnie będą one rosły dużo wolniej niż rok wcześniej z powodu
mniejszego popytu wewnętrznego, mocniejszego złotego oraz spodziewanego
słabszego wzrostu cen surowców rolnych na rynkach światowych. Czy
taka prognoza się spełni, w dużym stopniu zależy to od warunków
pogodowych, ale także od tempa wzrostu gospodarki światowej, sytuacji
finansowej w krajach strefy euro, kursu złotego oraz światowych cen
surowców energetycznych - zaznacza IERIGŻ. "W przypadku
zaostrzenia kryzysu zadłużeniowego i pogorszenia perspektyw wzrostu za
granicą oraz znaczącego wzrostu awersji do ryzyka na światowych rynkach
finansowych, możliwe jest osłabienie złotego i przyspieszenie dynamiki
wzrostu cen żywności powyżej prognozowanego wskaźnika" - napisano w
raporcie. Eksperci przewidują, że w tym roku spadnie w Polsce
konsumpcja żywności. Przede wszystkim dotyczy to produktów zbożowych, a
także ziemniaków. A spodziewany spadek produkcji żywca wieprzowego
spowoduje zmniejszenie spożycia wieprzowiny i tłuszczów zwierzęcych.
Obniży się spożycie ryb i jaj. Mniej zjemy wołowiny. Możliwy jest
niewielki wzrost konsumpcji tłuszczów roślinnych, rekompensujący spadek
konsumpcji masła i pozostałych tłuszczów zwierzęcych. Zwiększy się
konsumpcja mięsa drobiowego. Pogorszenie sytuacji na rynku mięsa
czerwonego i spodziewany wzrost produkcji mleka będą sprzyjać wzrostowi
spożycia artykułów mleczarskich. Wzrośnie spożycie cukru. Większa niż w
2011 r. będzie przypuszczalnie konsumpcja owoców i warzyw, przy
założeniu, że tegoroczne zbiory nie będą mniejsze od ubiegłorocznych.
(Źródło: PAP).
pełna lista aktualności
|