Ceny cukru najniższe od ponad półtora rokuPoczątek maja przyniósł wyraźną przecenę notowań cukru, które były najniższe od ponad półtora roku. W Nowym Jorku za tonę cukru surowego trzeba było zapłacić 449,2 USD, a w Londynie za cukier biały 556,9 USD/t. W ciągu ostatniego miesiąca cukier surowy stracił 15 proc., a biały 11 proc. W ujęciu rocznym przecena wyniosła odpowiednio 3 i 6 proc. - podaje FAMMU/FAPA
Notowania cukru surowego są obecnie nieco powyżej 20 centów za funt
Ostatnie przeceny to skumulowany efekt kilku
czynników. Negatywne informacje z europejskich gospodarek zniechęcają do
ryzyka inwestycyjnego. Spekulacje o dodatkowym eksporcie jednego
miliona ton z Indii sprawiają, że importerzy czekają na spadki cen
spowodowane większą podażą.
Mniejsze zainteresowanie zakupami na
rynku rzeczywistym połączone ze sprzedażą ze strony funduszy
inwestycyjnych generują przeceny. Ostatnie, duże spadki mogą jednak
skutkować większym zainteresowaniem cukrem, co może przełożyć się
podwyżki. Powinien pojawić się popyt ze strony Chin i innych krajów
azjatyckich, które są znacznymi importerami netto cukru.
Notowania
cukru surowego są obecnie nieco powyżej 20 centów za funt. Jeśli ceny
spadną poniżej tej bariery, to ze względu na bardzo wysokich obecnie
ceny ropy Brazylijczycy mogą zdywersyfikować produkcję, przeznaczając
więcej trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu. Ograniczy to podaż
cukru z tego kraju, co z kolei może zaowocować podwyżkami cen cukru.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|