Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
W I kw. wzrosły ceny wieprzowiny
W I kwartale br. cena referencyjna wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej kształtowała się średnio na poziomie 156,98 euro za 100 kg, tj. była o 12 proc. wyższa od średniej z I kwartału 2011 r. - informuje FAMMU/FAPA.

W omawianym okresie wzrosły ceny wieprzowiny we wszystkich krajach Wspólnoty, za wyjątkiem Cypru, gdzie odnotowano 1 proc. spadek ceny referencyjnej. Najbardziej wzrosły ceny wieprzowiny w Polsce (+20 proc.), na Łotwie (+20 proc.), na Słowacji (+18 proc.), w Czechach (+18 proc.), w Belgii (+17 proc.), w Niemczech (+16 proc.), na Węgrzech (+15 proc.), w Holandii (+15 proc.), w Austrii (+14 proc.), we Francji (+13 proc.), w Estonii (+13 proc.), w Luksemburgu (+13 proc.) oraz w Danii (+12 proc.) i w Słowenii (+12 proc.).

W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w I kwartale br. wyniosła 162,40 euro/100 kg, tj. była o 1,4 proc. wyższa od średniej ceny w Niemczech (160,17 euro/100 kg) oraz przewyższała poziom ceny w Danii (141,56 euro/100 kg) o ponad 14,7 proc.

W kwietniu br. ceny wieprzowiny we Wspólnocie nadal stopniowo rosły. Trzeba podkreślić, że w dalszej części roku ceny wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej nadal będą kształtowały się na wysokim poziomie, na co wpłynie malejące pogłowie świń na rynku Wspólnoty oraz utrzymujący się wysoki poziom eksportu wieprzowiny do krajów trzecich.


(FAMMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij