Akademia PFPŻ ZP - jakość i bezpieczeństwo żywnościPrzedstawicieli działów ds. jakości oraz legislacji firm przetwórstwa żywnościowego w Polsce, przedstawicieli uczelni, firm związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności oraz przedstawicieli mediów branżowych, spotkało się w dniach 18 - 20 kwietnia br. na akademii szkoleniowej Polskiej Federacji Producentów Żywności w Serocku.
Patronat Honorowy nad akademią objął Główny Inspektorat Sanitarny.
Polskim rynkiem żywności wstrząsnęły ostatnio dwie afery: „solna”
i „jajeczna”, w poważnym stopniu podważając zaufanie do producentów żywności i
samych produktów spożywczych, i to produktów oferowanych przez niemal wszystkie
branże, ponieważ zarówno sól jak i proszek jajeczny są szeroko wykorzystywane w
przetwórstwie żywności. Otwierając konferencję, Andrzej Gantner, dyrektor
generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców słusznie
zauważył, że wywołane tymi aferami szkody uderzają w ponad 30 tysięcy firm
spożywczych, z których przytłaczająca większość skrupulatnie przestrzega prawa
dotyczącego bezpieczeństwa żywności. Stwierdził także, że ryzyko wybuchu
kolejnych afer powinno być ograniczone za sprawą doskonalenia sytemu kontroli,
co postuluje od dawna PFPŻ ZP. Nadal kontrolę nad bezpieczeństwem i jakością żywności
sprawuje u nas aż 5 urzędowych inspekcji, podczas gdy w większości krajów jest
to jeden urząd o precyzyjnie określonych kompetencjach, randze i ułatwionej
komunikacji z innymi organami państwa. W Polsce nadal ma miejsce zdecydowany nadmiar
kontroli, realizowany przez kilka inspekcji, które, ponadto, w wyniku tzw.
depionizacji często podlegają terenowym władzom samorządowym. Jak wykazały
ostatnie afery, taki system nie jest w stanie skutecznie zapobiegać ewidentnym
przestępczym praktykom.
O potrzebie doskonalenia systemów kontroli w dziedzinie
bezpieczeństwa żywności mówiła dr Eliza Konecka- Matyjek z Instytutu Żywności i
Żywienia w prelekcji „Wymagania higieniczne w produkcji i obrocie żywnością -
uregulowania prawne”. Przypomniała obowiązujące rozporządzenia podkreślając, że
prawodawcy skupiają się obecnie nie tyle nad zmianą rozporządzeń z zakresu
higieny obowiązujących producentów żywności, a właśnie na doskonaleniu systemów
kontroli.
Kolejny wykład dr. E. Koneckiej-Matyjek poświęcony był
zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności. Głównym zagrożeniem pozostaje skażenie Salmonellą
(ponad 50% przypadków). Niepokoić może rosnący udział produktów piekarskich w
powstawaniu ognisk zatruć wywołanych Salmonellą. Wg EFSA (European Food Safety
Administration) w 2009 r. , w UE udział ten wynosił blisko 13,8%, a w 2010 r.
14,4%. Produkty piekarskie plasują się na drugim miejscu za jajecznymi (ok.
49%).
Z problemem zanieczyszczeń, nie tylko mikrobiologicznych,
ściśle wiąże się sprawa identyfikalności w łańcuchu spożywczym, którą omawiał
Dominik Lisiewski z Det Norske Veritas Business Assurance Poland Sp. z o.o.
oraz sprawa przeciwdziałania nieuczciwym praktykom rynkowym.
Dotyczącą tego
zagadnienia ustawę przedstawił mec. Marek Tomasik z kancelarii SALANS. Ten sam prelegent omówił także metody ochrony
prawnej przedsiębiorców przed nieuczciwymi praktykami reklamacyjnymi. Identyfikowalność
w łańcuchu spożywczym ma kluczowe znacznie dla jakości i bezpieczeństwa
żywności, czego również dowodzą ostatnio ujawnione afery. Warto jednak
odnotować, że w ocenie niektórych zagranicznych ekspertów, w Polsce unijne
rozporządzenia dotyczące tego zagadnienia są „nadinterpretowane”, w wielu
krajach UE identyfikowalność na poziomie zakładu nie jest obligatoryjna.
Zmiany dotyczące stosowania aromatów i stan prac nad
opracowaniem wspólnotowego wykazu substancji aromatycznych przedstawiła
Joanna Gajda -Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego -
Państwowego Zakładu Higieny.
Możliwości stosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym
omawiała dr Ewa Jakubczyk ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Szczególnie ważny był wykład dr. Inż.
Krzysztofa Skierkowskiego z Kraft Foods Polska S.A. „Akrylamid - praktyczne
zalecenia dla przemysłu spożywczego”. K. Skierkowski przytacza liczne wyniki
badań nad wpływem akrylamidu - związku występującego „od zawsze” w wielu
produktach spożywczych, przede wszystkim w chlebie, ciastkach, chipsach,
płatkach śniadaniowych, frytkach - na stan zdrowia konsumentów. Z badań
amerykańskich wynika, że nie ma dowodów na rakotwórcze działanie aktylamidu w
organizmach ludzkich w dawkach występujących zwykle w żywności. Tym niemniej,
eksperci zalecają zmniejszenie jego zawartości w produktach spożywczych. W 2011
r. Komisja Europejska przyjęła wskaźnikowe poziomy zawartości akrylamidu w
określonych produktach. I tak, w chlebie zawartość ta nie powinna przekraczać 150
µm/kg, a w pieczywie cukierniczym 500
µm/kg. Kłopot w tym, że żadna z dostępnych technologii nie umożliwia radykalnego ograniczenia poziomu akrylamidu,
bez niekorzystnego wpływu na smak,
teksturę i barwę produktu. Istnieją jednak metody pozwalające na obniżenie tej
zawartości wdrażane przez przemysł spożywczy. Prelegent przedstawił 36
zalecanych narzędzi ograniczenia poziomu
akrylamidu w wybranych produktach spożywczych w ramach tzw. Akrylamide Toolbox
2011.
Zanieczyszczeniom rolniczym żywności (toksyny T2, i HT2,
alkaloidy, ochratoksyna A, aflatoksyny) poświęcony był wykład dr. Jacka
Postupskiego z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład
Higieny, a o zanieczyszczeniach metalami oraz związkami powstającymi w
trakcie procesu produkcji żywności mówiła dr Maria Wojciechowska- Mazurek z NIZP-PZH.
Sprawom własności przemysłowej w branży spożywczej poświęcił
swój wykład mec. Bartłomiej Kochlewski z kancelarii patentowej Patpol, prace na
poziomie UE dotyczące zmiany przepisów o żywności specjalnego
przeznaczenia żywieniowego omówiła prof.
Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia.
Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:
- PKO Bank Polski S.A.
- Det Norske Verits Bussiness Assurance Poland Sp.
z o. o.
- Stigen Sp. z o.o.
- Paccor Sp. z o.o.
- Patpol Kancelaria Patentowa Sp. z o.o.
- Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
- Mercedes – Bezn Polska Sp. z o.o.
- Kancelaria SALANS
Partner PFPZ ZP:
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Patroni konferencji PFPZ ZP:
- Krajowa Unia Producentów Soku
- Związek Polskie Mięso
- Związek Polskich Przetwórców Mleka
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
Galeria zdjęć: