Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowy system kategoryzacji produktów spożywczych
Trwają prace Komisji Europejskiej dotyczące zmiany dotychczasowego systemu kategoryzacji produktów. Nowy system będzie wykorzystany w Aneksie I nowego Rozporządzenia UE o substancjach dodatkowych.

W czasie najbliższego spotkania grupy roboczej KE w dniu 22 maja br. odbędą się dyskusje nt. specyficznych kategorii produktów, zaczynając od mięsa i przetworów mięsnych. Ponadto będzie omawiana sprawa struktury nowego systemu w celu wyłonienia obszarów wymagających głębszej analizy, np. jak odnieść się do gazów stosowanych do pakowania produktów spożywczych. Przewidziano także ocenę wstępnych propozycji przedstawionych przez europejskie organizacje sektorowe FEDIOL/IMACE oraz EUROGLACES. 

O postępie prac będziemy informować na bieżąco.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij