Identyfikowalność produktów pochodzenia zwierzęcegoOd 1 lipca 2012 r. zacznie obowiązywać rozporządzenie wykonawcze Komisji (WE) nr 931/2011 z dnia 19 września 2011 r. w sprawie wymogów dotyczących możliwości śledzenia ustanowionych rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego.Rozporządzenie ustanawia przepisy wdrażające wymagania w zakresie możliwości śledzenia (identyfikowalności) ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego – produktów pochodzenia zwierzęcego przetworzonych oraz nieprzetworzonych zdefiniowanych w rozporządzeniu 178/2002, czyli:
- produktów nieprzetworzonych” - środków spożywczych, które nie podlegają przetwarzaniu, i obejmują produkty, które zostały rozdzielone, podzielone na części, przecięte, pokrojone, pozbawione kości, rozdrobnione, wygarbowane, skruszone, nacięte, wyczyszczone, przycięte, pozbawione łusek, zmielone, schłodzone, zamrożone, głęboko zamrożone lub rozmrożone;
- „produktów przetworzonych” - środków spożywczych uzyskanych w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych. Produkty te mogą zawierać składniki, które są niezbędne do ich wyprodukowania lub do nadania im specyficznego charakteru.
Rozporządzenie 931/2011 nie dotyczy żywności zawierającej zarówno produkty pochodzenia roślinnego, jak i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego.
Przepis ten określa szczegółowe wymagania w zakresie udostępniania i przechowywania informacji o produktach przez podmioty działające na rynku spożywczym, które dostarczają wyroby pochodzenia zwierzęcego.
Źródło: PFPŻ
pełna lista aktualności
|