Udział PFPŻ ZP w warsztatach EATWELL 12-13/01/2012 r.W dniach 12-13 stycznia br. odbyła się konferencja podsumowująca projekt badawczy EATWELL (Interventions to Promote Healthy Eating Habits: Evaluation and Recommendations) realizowany przez Uniwersytet Jagielloński w ramach 7 Programu Ramowego.
Celem projektu EATWELL jest poprawienie jakości działań w
zakresie polityki zdrowotnej związanych z dietą w krajach Europy, poprzez
dostarczenie naukowo potwierdzonych dowodów na temat skuteczności
przeprowadzonych dotychczas interwencji. Projekt realizowany jest w pięciu
krajach UE (we Włoszech, Danii, Wielkiej Brytanii, Polsce i Belgii), a jego
wyniki posłużą do przygotowania rekomendacji decydentom na szczeblu UE.
W ramach projektu EATWELL
zebrano i przeanalizowano dane dotyczące interwencji w zakresie żywieniowej polityki zdrowotnej w Europie i
poza nią, a także informacje na temat ewaluacji tych interwencji.
Wyszczególniono różnorodne typy interwencji, obejmujące działania
informacyjne wspomagające świadomy wybór(m.in. społeczne kampanie informacyjne, edukację żywieniową, znakowanie produktów oraz menu w restauracjach wartością odżywczą) oraz działania mające na celu zmianę środowiska rynkowego (m.in. subsydia dla konsumentów w niekorzystnej
sytuacji materialnej czy dostępność posiłków w szkołach i miejscach pracy).
Na podstawie
zebranych danych, realizatorzy projektu opracowali projekt raportu, który był
przedmiotem dyskusji w trakcie konferencji 12-13/01/2012 r.
Do udziału w
konferencji zaproszeni zostali przedstawiciele trzech grup interesariuszy:
przemysłu żywnościowego (m.in. PFPŻ), organizacji konsumenckich (m.in. Wydział Nauk o Żywieniu
Człowieka SGGW, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Federacja Konsumentów)
oraz administracji rządowej (m.in. Ministerstwo Zdrowia, Główny Inspektorat
Sanitarny). W pierwszej kolejności miało miejsce uzgodnienie stanowisk w
grupach interesariuszy, a następnie, w trakcie dyskusji plenarnej, miało
miejsce przedstawienie kluczowych rezultatów dyskusji grupowych. Stanowisko grupy
przemysłu żywnościowego w trakcie sesji plenarnej prezentował Dyrektor A.
Gantner.
pełna lista aktualności
|