Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Mrożone mięso w UE będzie miało etykiety
Zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 16/2012, od 1 lipca 2012 roku wszystkie partie
mrożonego mięsa sprzedawane przetwórcom oraz innym jednostkom działającym w przemyśle spożywczym będą musiały posiadać odpowiednie etykiety.


Nowe przepisy będą odnosiły się do wszystkich gatunków mrożonego mięsa, dziczyzny oraz ryb. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 16/2012 obliguje umieszczanie na żywności mrożonej pochodzenia zwierzęcego datę produkcji oraz zamrożenia lub obie te daty w przypadku, gdy są różne. Nowe przepisy definiują termin daty produkcji w następujący sposób: data uboju w przypadku tusz, półtusz i ćwierćtusz, data uśmiercenia w przypadku zwierząt łownych, data odłowu lub połowu w przypadku produktów rybołówstwa oraz datę przetwarzania, rozbioru, mielenia lub przygotowywania w przypadku pozostałej żywności pochodzenia zwierzęcego. W przypadku żywności wytworzonej z partii surowców o różnych datach produkcji i zamrożenia wymagane jest udostępnienie informacji o najwcześniejszej dacie odpowiednio produkcji lub zamrożenia.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij