Analityk BGŻ: W 2012 r. eksport wieprzowiny z Polski spadnieEksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski będzie w bieżącym roku mniejszy niż w roku 2011. Głównym czynnikiem będzie tu oczekiwana niższa krajowa produkcja wieprzowiny - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Michał Koleśnikow, analityk Banku BGŻ.- W tym roku eksport mięsa wieprzowego z Polski wzrośnie czy spadnie?
- Prognozowanie wielkości eksportu jest zadaniem bardzo trudnym, gdyż często wynika z sytuacji trudnych do przewidzenia jak embarga, zmiany stawek celnych, wystąpienie chorób zwierząt czy wreszcie dynamiczne zmiany kursów walut. Gdybym jednak miał pokusić się o prognozę, to obstawiałbym, że eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski będzie w bieżącym roku mniejszy niż w roku 2011. Głównym czynnikiem będzie tu oczekiwana niższa krajowa produkcja wieprzowiny. Z drugiej strony popyt na wieprzowinę w wielu regionach świata jest bardzo duży, a eksporterom z Polski pomaga również słaby złoty. Będzie to ograniczało skalę ewentualnego spadek eksportu.
- Polskie zakłady mają potencjał do rozwoju na rynkach zagranicznych?
- To pytanie bardziej do producentów, którzy znają się na technologii i uczestniczą w negocjacjach handlowych, targach, konferencjach. Domyślam się, że może jakiś potencjał istnieje - w większej sprzedaży mięsa w elementach, zamiast sprzedaży w półtuszach oraz w sprzedaży podrobów, tłuszczów itp., na które jest duży popyt w Chinach i niektórych innych krajach azjatyckich.
- Jakie kierunki eksportu są szczególnie obiecujące dla polskiego mięsa?
- Jeśli chodzi o potencjalne rozwojowe kierunki eksportu dla wieprzowiny, to też raczej szukałbym ich w Azji Wschodniej, w krajach takich jak Chiny, Hongkong, Korea Południowa i Japonia. Prawdopodobnie nadal jakieś rezerwy tkwią w eksporcie na Białoruś, może również do innych krajów WNP.
- Czy widzi Pan szanse, aby w Polsce eksport mięsa wieprzowego znów przeważał nad importem?
- W zasadzie nie ma na to szans w 2012 r. Polska jest i nadal przez jakiś czas będzie importerem netto wieprzowiny. Nasz kraj ma jednak przewagę konkurencyjną w produkcji przetworów z mięsa wieprzowego. Ich tradycyjnie więcej eksportujemy niż importujemy.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl).
pełna lista aktualności
|