Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Większa produkcja pomarańczy w UE 27 w sezonie 2011/12
W połowie grudnia bieżącego roku ukazał się najnowszy raport Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) dotyczący unijnego rynku owoców cytrusowych - informuje FAMMU/FAPA na podstawie: Attache Reports.

Zgodnie z najnowszymi danymi w sezonie 2011/2012 łączna produkcja pomarańczy została oszacowana na 6,35 mln ton, czyli o niecałe 3% więcej wobec wcześniejszych szacunków z sierpnia bieżącego roku. W omawianym sezonie 2011/2012 konsumpcja na unijnym rynku szacowana została na około 5,45 mln ton, wolumen eksportu pomarańczy powinien wynieść około 320,0 tys. ton a import odpowiednio 700 tys. ton.

W zakończonym sezonie 2010/2011 łączny wolumen eksportu pomarańczy poza kraje unijne wyniósł niecałe 272,0 tys. ton, a największym importerem była Szwajcaria z wynikiem niecałych 55,0 tys. ton oraz Serbia - 43,2 tys. ton, Albania - niecałe 35,0 tys. ton i Norwegia - 27,9 tys. ton.

W przypadku importu pomarańczy na teren Unii Europejskiej z pozostałych państw trzecich - w sezonie 2010/2011 wielkość ta osiągnęła ponad 711,0 tys. ton, a najwięcej pomarańczy dostarczyły Republika Południowej Afryki - ponad 255,0 tys. ton, Egipt - niecałe 98,0 tys. ton,
Maroko - ponad 96,0 tys. ton i Argentyna - 75,5 tys. ton.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Attache Reports).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij