Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sytuacja na rynku porzeczki czarnej
Produkcja porzeczek czarnych w 2011 roku została oszacowana przez GUS na poziomie 115 tys. t, tj. znacznie niższym w porównaniu do 2010 roku, kiedy wynosiła 146 tys. t.

W wyniku tego, zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych surowcem w tym roku było wysokie, co widać było po znacznym wzroście cen porzeczek w skupie. Producenci przetworów z porzeczek czarnych narzekają jednak, że zbiory te były niedoszacowane, co poskutkowało większą niż planowano produkcją przetworów z tych owoców. Z informacji od przetwórców wynika, że obecnie mają oni problemy ze sprzedażą wyprodukowanych przez siebie przetworów.

 

Wysoka cena porzeczek czarnych w bieżącym sezonie spowodowała również, że wielu rolników w niektórych regionach kraju zdecydowało się na zwiększenie powierzchni lub założenie plantacji, licząc na opłacalną produkcję tych owoców w kolejnych latach. Popyt na sadzonki poprzeczek czarnych był w tym roku bardzo wysoki. Nie wiadomo czy, i w jakim stopniu, wpłynie to na zwiększenie powierzchni uprawy porzeczek czarnych, bowiem wielu plantatorów w tym roku ze względu na warunki pogodowe uzyskało niewielkie ilości owoców lub nie osiągnęło żadnej produkcji. Stawia to pod znakiem zapytania kontynuowanie takiej działalności. W miejscach takich, gdzie straty w produkcji były duże, wzrost powierzchni, a także tempo przyrostu nowych producentów również prawdopodobnie będzie niewielkie. Inaczej to wygląda w regionach, gdzie produkcja była dobra. Gdyby okazało się, że nasadzenia w skali kraju zwiększyły się znacznie, wtedy można spodziewać się, że za 3-4 lata, w przypadku dobrych zbiorów, wystąpić może nadprodukcja porzeczek. Dla ich producentów oznaczałoby to niskie ceny skupu i w efekcie niską opłacalność produkcji. Należy przypomnieć, że obecnie w przypadku dobrych warunków pogodowych i korzystnych zbiorów producenci mają do czynienia z niskim poziomem cen. Należą one również do jednych z najbardziej zmiennych w ostatnich latach. W 2006 roku średnia cena skupu porzeczek czarnych do przetwórstwa według danych IERiGŻ-PIB wynosiła 0,63zł/kg, w bieżącym roku ukształtowała się na poziomie ponad 4,00 zł/kg.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij