W listopadzie br. wartość indeksu światowych cen olejów i tłuszczów (FAO) wzrosła w stosunku do październikaGlobalne ceny żywności obniżają się kolejny miesiąc z rzędu. W listopadzie br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności wyniósł 215 punktów. Tym samym jego wartość zbliżyła się do odnotowanej w analogicznym okresie w 2010 roku (213 punktów).W stosunku do października br. indeks światowych cen żywności obniżył się nieznacznie, bo o 1 punkt. Największy spadek w relacji miesięcznej odnotowano w przypadku cukru. W przypadku indeksów cen zbóż, mleka i mięsa odnotowano stosunkowo niewielkie zmiany.
Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, w listopadzie br. wyniósł on 235 punktów (co oznacza, iż w listopadzie br. ceny monitorowane przez FAO były o 135% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). W stosunku do października br. oznacza to zwyżkę o 11 punktów (o 5%) i pierwszy wzrost od marca 2011. Na wzrost cen mogły wpłynąć oczekiwania dotyczące napiętego bilansu olejów roślinnych w skali świata.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|