Dyrektor KE: Kryzysy żywnościowe będą się zawsze zdarzałyOgólnie mogę powiedzieć, że żywność europejska jest bezpieczna i spełnia najwyższe standardy jakościowe, jakie można sobie wyobrazić. Natomiast przypadki kryzysowe zawsze będą się zdarzały - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Klaus-Dieter Borchardt, dyrektor Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE.Sytuacje kryzysowe będą się zawsze zdarzały, czy to dlatego, że wśród ludzi znajdą się jakieś czarne owce, które nie będą przestrzegać norm higienicznych, czy też związane z takimi wydarzeniami jak pojawienie się dioksyn czy bakterii coli - mówi Klaus-Dieter Borchardt.
Jego zdaniem są to poszczególne wypadki, które nie powinny się dziać, ale się zdążają i zawsze mogą się zdarzyć. - Nie powinno to rzutować na całą europejska żywność. Teraz trzeba rozwijać umiejętność zarządzania takimi kryzysami, aby można było szybko znaleźć przyczynę tego problemu i oczywiście ją zlikwidować. Potem będą potrzebne kryzysowe działania promocyjne, które po wystąpieniu takiego kryzysu pozwolą się szybko podnieść sektorowi. Chcę ogólnie powiedzieć, że pojedyncze wypadki nie świadczą o jakości żywności, bo jest ona bardzo wysoka - mówi dyrektor Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE.
(Źródło: www.portalspozywczy.pl|).
pełna lista aktualności
|