Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyrektor KE: Kryzysy żywnościowe będą się zawsze zdarzały
Ogólnie mogę powiedzieć, że żywność europejska jest bezpieczna i spełnia najwyższe standardy jakościowe, jakie można sobie wyobrazić. Natomiast przypadki kryzysowe zawsze będą się zdarzały - powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Klaus-Dieter Borchardt, dyrektor Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE.

Sytuacje kryzysowe będą się zawsze zdarzały, czy to dlatego, że wśród ludzi znajdą się jakieś czarne owce, które nie będą przestrzegać norm higienicznych, czy też związane z takimi wydarzeniami jak pojawienie się dioksyn czy bakterii coli - mówi Klaus-Dieter Borchardt.

Jego zdaniem są to poszczególne wypadki, które nie powinny się dziać, ale się zdążają i zawsze mogą się zdarzyć. - Nie powinno to rzutować na całą europejska żywność. Teraz trzeba rozwijać umiejętność zarządzania takimi kryzysami, aby można było szybko znaleźć przyczynę tego problemu i oczywiście ją zlikwidować. Potem będą potrzebne kryzysowe działania promocyjne, które po wystąpieniu takiego kryzysu pozwolą się szybko podnieść sektorowi. Chcę ogólnie powiedzieć, że pojedyncze wypadki nie świadczą o jakości żywności, bo jest ona bardzo wysoka - mówi dyrektor Dyrekcji Generalnej ds. Rolnictwa KE.

 

(Źródło: www.portalspozywczy.pl|).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij