Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Seminarium "Wybrane przepisy wykonawcze do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia - nowe wymagania dla przemysłu spożywczego"
W dniu 23 marca 2007 r. w Warszawie odbyło się Seminarium zorganizowane przez Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności”, poświęcone spodziewanym zmianom przepisów żywnościowych.

W pierwszej części Seminarium Pani dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia przedstawiła informacje dotyczące nowych wymagań z zakresu środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety. W swojej prezentacji prowadząca odniosła się do przygotowanego projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia z tego zakresu, a także do opublikowanych nowych przepisów Unii Europejskiej, w szczególności Dyrektyw 2006/141/EC, 2006/82/EC oraz 2006/125/EC. Szczegółowo zostały omówione nowe wymagania odnoszące się do żywności dla niemowląt i małych dzieci, a także planowane prace legislacyjne Unii Europejskiej dotyczące żywności dla sportowców, osób z zaburzeniami metabolizmu, środków spożywczych bezglutenowych. Ponadto Pani dr Katarzyna Stoś przedstawiła zasady wprowadzania na rynek suplementów diety i planowane zmiany dotyczące składu tych środków spożywczych.

Pani Joanna Gajda z Państwowego Zakładu Higieny zapoznała obecnych z trwającymi w Unii Europejskiej pracami nad pakietem rozporządzeń dotyczących substancji dodatkowych, aromatów i enzymów oraz ich konsekwencjami dla producentów żywności, m.in. poprzez fakt wycofania z użycia lub zakazu stosowania pewnych substancji dodatkowych oraz dopuszczenia siedmiu nowych substancji. Szczególne zainteresowanie wzbudziły informacje o planowanych w projekcie Rozporządzenia UE nowych zasadach znakowania opakowań informacjami o obecności aromatów naturalnych. Ponadto Pani Joanna Gajda omówiła spodziewane 3 krajowe przepisy z tego zakresu - rozporządzenia w sprawie substancji dodatkowych, aromatów i rozpuszczalników ekstrakcyjnych.

W drugiej części Seminarium wystąpiła Pani Joanna Markowska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, która omówiła zmiany z zakresu znakowania środków spożywczych przewidziane w projektach rozporządzeń Ministra Rolnictwa.

Na zakończenie Pan dr n. med. Janusz Ciok z Instytutu Żywności i Żywienia przedstawił aktualne informacje związane z wdrażaniem Rozporządzeń UE nr 1925/2006 w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji oraz nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych. Szczegółowo przedstawiona została procedura zgłaszania oświadczeń do Głównego Inspektoratu Sanitarnego określona w Zarządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 13 lutego 2007 r. W czasie dyskusji szczególną uwagę zwracano na okresy przejściowe oraz interpretacje zapisów Rozporządzenia 1924/2006.

W Seminarium uczestniczyli przedstawiciele 45 firm, w tym producenci suplementów diety oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

W 2007 r. Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” planuje zorganizowanie kolejnych seminariów, których celem będzie  przedstawienie  planowanych zmian w krajowych i wspólnotowych przepisach, istotnych dla sektora spożywczego.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij