UE – nowe rozporządzenie o oznakowaniu żywnościW dn. 22 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Parlamentu
Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.Zgodnie z nowymi przepisami, obowiązek oznakowania krajem pochodzenia został rozszerzony na świeże mięso wieprzowe, drobiowe, kozie i jagnięce. Obligatoryjnemu oznakowaniu nie będzie jednak podlegało mięso przetworzone i produkty mleczarskie. Do tej pory, krajem pochodzenia były obowiązkowo oznaczane świeża wołowina i cielęcina, owoce i warzywa, miód i oliwa z oliwek. Parlament początkowo opowiadał się za koniecznością oznakowania krajem pochodzenia wszystkich gatunków mięsa, przetworów mięsnych i rybnych oraz produktów mleczarskich. Wiele państw członkowskich oraz Komisja Europejska sprzeciwiły się jednak tej propozycji, uznając, że będzie trudno wprowadzić ją w życie. W ciągu 2-3 lat od wejścia w życie nowego rozporządzenia Komisja będzie musiała jednak przygotować ocenę ewentualnego rozszerzenia obowiązku oznakowania krajem pochodzenia m.in. na przetwory mięsne i pozostałe gatunki mięsa. Nowe rozporządzenie wprowadza również m.in. obowiązek podawania wartości odżywczej – tj. wartości energetycznej, zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, białka, cukru i soli w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml oraz dobrowolnie w przeliczeniu na porcję, a także informacji o alergenach. Rozporządzenie stosuje się po 3 latach od wejścia w życie, czyli od dn. 13 grudnia 2014 r. Od dn. 1 stycznia 2014 r. stosuje się szczegółowe wymogi dotyczące nazewnictwa „mięsa mielonego”. Obowiązek oznaczania wartości odżywczej stosuje się po 5 latach od wejścia w życie rozporządzenia, czyli od dn. 13 grudnia 2016 r.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE z dn. 22.11.2011
pełna lista aktualności
|