Rosja: Dynamiczny wzrost produkcji cukru w 2011 r.Rosyjski związek producentów cukru podał, że pod koniec października 2011 r. produkcja cukru z krajowych buraków cukrowych była wyższa o 44 proc., przekraczając 2,3 mln ton - informuje FAPA/FAMMU na podstawie Reuters.O blisko połowę wzrosły także dostawy buraków cukrowych do cukrowni oraz przerób korzeni. W sezonie 2010/11 produkcja cukru wyniosła tylko 2,77 mln ton.
W sezonie 2011/12 oczekuje się, że na skutek zwiększenia areału buraków cukrowych wzrośnie ona do 4,3 mln ton. Niektóre prognozy mówią nawet o 5 mln ton, ale taki wolumen będzie raczej niemożliwy do osiągnięcia ze względu na możliwości produkcyjne i magazynowe Rosji (choć zbiory buraków pozwoliłyby wytworzyć taką ilość cukru). Szczegóły dotyczące bieżących wyników kampanii cukrowniczej w poniższym zestawieniu.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters).
pełna lista aktualności
|