Rośnie eksport mięsa indyczego z PolskiW bieżącym roku rośnie dosyć szybko eksport większości gatunków mięsa z Polski. Mięso indycze nie jest wyjątkiem.Jak wynika z analizy wstępnych danych Eurostatu w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku polscy producenci sprzedali za granicę 57 tys. t mięsa i podrobów z indyków. Jest to wynik o 11 proc. lepszy niż w tym samym okresie przed rokiem, kiedy eksport wyniósł 51 tys. ton. Warto wspomnieć, że ogólnie eksport mięsa i podrobów z drobiu rośnie w wolniejszym tempie 7 proc.
W strukturze eksportu przeważają chłodzone elementy bez kości. Stosunkowo duże znaczenie mają również mrożone elementy bez kości oraz chłodzone piersi z kością. W sprzedaży na rynki poza UE w zasadzie prawie całość stanowią elementy i podroby mrożone. Mają one jednak małe znaczenie, gdyż około 90 proc. towaru lokowane jest na rynkach pozostałych krajów UE, gdzie zdecydowanie przeważają elementy chłodzone.
Mięso indycze ma stosunkowo duże znaczenie w strukturze eksportu mięsa drobiowego. Stanowi ono prawie jedną czwartą wielkości sprzedaży za granicę, podczas gdy udział mięsa indyczego w całości produkcji mięsa drobiowego stanowi tylko około 15 proc.
W 2011 r. produkcja drobiu na świecie przekroczy 100 mln ton
W bieżącym roku szybko rośnie światowa produkcja mięsa drobiowego. Po raz pierwszy w historii przekroczy ona 100 mln ton.
W ubiegłym tygodniu Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała kolejny numer ukazującego się dwa razy w roku raportu Food Outlook. Według prognoz jej ekspertów w bieżącym roku na świecie zostanie wyprodukowane 101 mln t mięsa drobiowego. Jednocześnie szacują, że w ubiegłym roku produkcja wyniosła 98 mln ton.
Oznacza to dosyć duży wzrost o 3,1 proc. Dla porównania produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 0,9 proc. (do 110 mln t), a produkcja wołowiny spaść o 0,5 proc. (do 65 mln t). Gdyby wyobrazić sobie hipotetyczną sytuację, że w kolejnych latach utrzyma się dokładnie taka sama dynamika produkcji wszystkich gatunków mięsa, to już w 2015 r. światowa produkcja mięsa drobiowego przewyższyłaby produkcję wieprzowiny.
Większość planowanego na ten rok wzrostu produkcji przypadać będzie na kraje rozwijające się. Produkcja ma urosnąć w nich o 3,7 proc. w porównaniu ze wzrostem o 2,1 proc. w krajach rozwiniętych. W rezultacie ich udział w globalnej produkcji zwiększy się z 58 proc. w roku ubiegłym do 60 proc. w roku bieżącym.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|