Cukier znów zaczyna taniećPoczątek listopada przyniósł obniżkę notowań cukru. Na londyńskiej giełdzie cukier biały potaniał o 6 proc. do 680 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy stracił 3 proc., zniżkując do 563 USD/t - informuje FAPA/FAMMU na podstawie ICE, LIFFE, Reuters.Mimo tego w ujęciu miesięcznym notowania były wyższe o odpowiednio 5 i 3%. Natomiast w relacji rocznej cukier biały był na początku listopada 2011 roku tańszy o 9%, a surowy o 15%.
Ostatnie przeceny to przede wszystkim efekt niepewności co do przyszłości strefy euro i losów pakietu pomocowego dla Grecji. W kolejnych tygodniach właśnie informacje makroekonomiczne i polityczne będą w dużej mierze decydować o zachowaniu indeksów towarowych.
(Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie ICE, LIFFE, Reuters).
pełna lista aktualności
|