Innowacyjne składniki spożywcze 2011W czwartek 26 października br. w hotelu Radisson Blu w Warszawie odbyło się polsko-szwedzkie seminarium pod hasłem „ Innowacyjne składniki spożywcze 2011”.Organizatorami seminarium była Ambasada Królestwa Szwecji oraz Wydział Handlowy Ambasady Szwecji. Patronat merytoryczny nad tym wydarzeniem objęła Polska Federacja Producentów Żywności. Andrzej Gantner -dyrektor generalny, członek zarządu PFPZ ZP przedstawił prezentację zatytułowaną „Perspektywy polskiego przemysłu spożywczego”. Prezentacja stanowiła ciekawy przegląd polskiego sektora żywnościowego, który zrodził kilka ciekawych dyskusji pomiędzy szwedzkimi i polskimi firmami.
Ze strony szwedzkiej przybyło 6 firm produkujących składniki spożywcze stosowane w przemyśle piekarniczym, cukierniczym, mleczarskim oraz w produkcji lodów, słodyczy i napojów. Ze szwedzkiej strony w seminarium uczestniczyły następujące firmy: ASM Foods, Culinar Polska Sp. z o.o., Einar Willumsen, Källbergs AB, Nordarom AB i Granular AB – The Real Stevia Company.
Strona polska reprezentowana była przez ponad 25 wyselekcjonowanych producentów oraz dystrybutorów produktów spożywczych. Było to pierwsze tego typu spotkanie biznesowe organizowane dla szwedzkich i polskich firm przez Ambasadę Królestwa Szwecji, które w efektywny sposób zapoczątkowało współpracę pomiędzy Polską i Szwecją w sektorze żywnościowym.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt z p. Bianką Dochtorowicz, Biuro Radcy Handlowego Ambasady Szwecji, 022 – 505 84 67 lub Bianca.dochtorowicz@swedishtrade.se
pełna lista aktualności
|