W 2010 roku spożycie tłuszczów w gospodarstwach domowych nieznacznie obniżyło się wobec 2009 rokuWedług GUS, w 2010 roku przeciętne miesięczne spożycie olejów i pozostałych tłuszczów w gospodarstwach domowych wyniosło 1,35 kg w przeliczeniu na osobę. W odniesieniu do 2009 roku oznacza to spadek o 0,02 kg/os.Obniżka była spowodowana mniejszym spożyciem masła (z 0,29 do 0,27 kg/os.). Nie zmieniła się natomiast konsumpcja margaryn i pozostałych tłuszczów roślinnych (0,93 kg/os.). Spadek spożycia masła mógł wynikać z wysokich cen tego produktu. Według GUS, ceny detaliczne masła w 2010 roku podrożały przeciętnie o 15% względem 2009 roku. Dynamika wzrostu cen margaryn i pozostałych tłuszczów roślinnych była zdecydowanie niższa. W 2010 roku produkty te zdrożały średnio o 2,8% w stosunku do 2009 roku.
W przypadku masła najniższe miesięczne spożycie (0,15 kg/os.) odnotowano w grupie 20% osób o dochodach najniższych, natomiast najwyższe (0,39 kg/os.) w grupie 20% osób o dochodach najwyższych. Z kolei, w przypadku margaryn i pozostałych tłuszczów roślinnych najniższe spożycie odnotowano w obu ww. grupach (0,88-0,89 kg/os.), zaś najwyższe w pozostałych (0,96 kg/os.).
Według USDA światowe zbiory soi w sezonie 2011/2012 będą o 2% niższe od tych z sezonu poprzedniego
Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA) w swoim najnowszym raporcie z 12 października br. prognozuje, że w sezonie 2011/2012 światowe zbiory soi wyniosą 258,6 mln t. W odniesieniu do sezonu 2010/2011, będą one o 2% niższe. W Stanach Zjednoczonych, które od lat są największym globalnym producentem soi, obniżka w ujęciu procentowym będzie jednak zdecydowanie większa. Głębszy niż przeciętnie spadek zbiorów soi oczekiwany jest także w Brazylii, która jest drugim największym światowym producentem soi.
USDA spodziewa się, że pomimo niższych zbiorów soi, jej przerób prawdopodobnie wzrośnie z 220,7 mln t w sezonie 2010/2011 do 231,4 mln t w sezonie 2011/2012. Będzie to możliwe dzięki stosunkowo wysokim zapasom początkowym soi w bieżącym sezonie, szacowanym na poziomie 69,3 mln t.
Tak jak w ostatnich latach, najwięcej soi przerobią Chiny (60,6 mln t wobec jeszcze 55 mln t w sezonie poprzednim). Warto zauważyć, że Chiny przerabiają głównie importowany surowiec. Według USDA, zbiory soi w Państwie Środka w sezonie 2011/2012 wyniosą 14 mln t, natomiast import 56,5 mln t (zbiory soi w Chinach nie wykazują od lat tendencji wzrostowej).
Niższe zbiory i wysoki przerób soi na świecie w sezonie 2011/2012 będą skutkowały redukcją zapasów na koniec sezonu. Wskaźnik zapasy/konsumpcja, obrazujący jak bardzo napięty jest bilans danego surowca w stosunku do lat poprzednich, przyjmie wartość nieco niższą niż w sezonie 2010/2011 i 2009/2010.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|