Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe przepisy dotyczące etykietowania świeżego mięsa
Unia przyjęła obowiązkowe przepisy dotyczące umieszczania na etykietach kraju pochodzenia w odniesieniu do świeżej wieprzowiny, mięsa baraniego i koziego oraz mięsa drobiowego.

Rozporządzenie w tej sprawie wejdzie w życie 20 dni po opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym UE (prawdopodobnie pod koniec listopada br). Większość nowych przepisów zacznie obowiązywać trzy lata po ich publikacji, co oznacza, że wiele z nich nie będzie stosowana do listopada 2014.

 

Obecnie umieszczanie kraju pochodzenia na etykietach jest obowiązkowe dla świeżej wołowiny, co wprowadzono w czasie kryzysu BSE (tzw. choroba szalonych krów), jak również dla owoców i warzyw, miodu oraz oliwy z oliwek. Ponadto Komisja Europejska ma czas do grudnia 2014 roku na ocenę możliwości zastosowania podobnych oznaczeń w przypadku mięsa użytego jako składnik, innych gatunków mięsa, świeżego mleka, mleka jako składnik, nieprzetworzonej żywności, produktów jednoskładnikowych oraz składników, które stanowią ponad 50% składu produktu.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij