Biologiczne zanieczyszczenia żywności – powiadomienia RASFFW nr 7-8/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Biologiczne zanieczyszczenia żywności – powiadomienia RASFF” autorstwa Krystyny Rybińskiej, Jacka Postupolskiego, Ewy Ledzion, Jolanty Kurpińskiej-Jaworskiej, Małgorzaty Szczęsnej.W artykule przedstawiono zgłoszenia w latach 2004-2011 w ramach systemu RASFF o zagrożeniach dotyczących zanieczyszczenia środków spożywczych szkodnikami magazynowymi. Obserwuje się wzrost liczby powiadomień w poszczególnych latach oraz zgłoszeń o odrzuceniu na granicy. Zwraca uwagę liczba powiadomień z Polski, w tym powiadomień alertowych. Obecność szkodników w środkach spożywczych może stanowić poważny problem dla bezpieczeństwa żywności. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na stronie: http://sigma-not.pl/czasopisma-65-przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przemysl-spozywczy.html
pełna lista aktualności
|