Negocjacje umowy o wolnym handlu pomiędzy UE i Kanadą wciąż trwająUnia Europejska może odmówić otwarcia swojego rynku na kanadyjską kukurydzę, wołowinę, wieprzowinę oraz słodycze, jeżeli Kanada nie zapewni lepszego dostępu do silnie chronionego rynku mleczarskiego.Impas może spowolnić negocjacje w sprawie umowy o wolnym handlu (FTA) pomiędzy dziesiątą pod względem wielkości gospodarką świata – Kanadą a największym na świecie blokiem handlowym – Unią Europejską.
Kanada prowadzi negocjacje w sprawie umowy o wolnym handlu z UE od maja 2009.
W październiku bieżącego roku w Ottawie odbędzie się już dziewiąta runda negocjacji.
Największe zainteresowanie i poparcie dla umowy o wolnym handlu pomiędzy Kanadą a UE wykazują europejskie potęgi serowe: Niemcy, Francja i Włochy, które mają nadzieję sprzedać więcej serów brie oraz Parmigiano-Reggiano na rynku kanadyjskim, którego pojemność szacowana jest na 13,9 mld USD przy wolumenie 370 tys. ton.
Przeciwni umowie FTA są przedstawiciele stanów Kanady o największej produkcji mleka, czyli producenci z Quebec (6375 gospodarstw mleczarskich, 49,2%) oraz Ontario (4191 gospodarstw rolnych, 32,3%). Przedstawiciele tych regionów są przeciw zmianom, z kolei przedstawiciele stanu Alberta zainteresowani eksportem wołowiny naciskają na kanadyjski rząd w celu umożliwienia wejścia na rynek UE.
Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Bloomberg
pełna lista aktualności
|