Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Negocjacje umowy o wolnym handlu pomiędzy UE i Kanadą wciąż trwają
Unia Europejska może odmówić otwarcia swojego rynku na kanadyjską kukurydzę, wołowinę, wieprzowinę oraz słodycze, jeżeli Kanada nie zapewni lepszego dostępu do silnie chronionego rynku mleczarskiego.

Impas może spowolnić negocjacje w sprawie umowy o wolnym handlu (FTA) pomiędzy dziesiątą pod względem wielkości gospodarką świata – Kanadą a największym na świecie blokiem handlowym – Unią Europejską.

Kanada prowadzi negocjacje w sprawie umowy o wolnym handlu z UE od maja 2009.

W październiku bieżącego roku w Ottawie odbędzie się już dziewiąta runda negocjacji.

Największe zainteresowanie i poparcie dla umowy o wolnym handlu pomiędzy Kanadą a UE wykazują europejskie potęgi serowe: Niemcy, Francja i Włochy, które mają nadzieję sprzedać więcej serów brie oraz Parmigiano-Reggiano na rynku kanadyjskim, którego pojemność szacowana jest na 13,9 mld USD przy wolumenie 370 tys. ton.

Przeciwni umowie FTA są przedstawiciele stanów Kanady o największej produkcji mleka, czyli producenci z Quebec (6375 gospodarstw mleczarskich, 49,2%) oraz Ontario (4191 gospodarstw rolnych, 32,3%). Przedstawiciele tych regionów są przeciw zmianom, z kolei przedstawiciele stanu Alberta zainteresowani eksportem wołowiny naciskają na kanadyjski rząd w celu umożliwienia wejścia na rynek UE.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie Bloomberg


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij