Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Sytuacja w branży przetwórstwa mięsa drobiowego
W I półroczu br. sytuacja branży przetwórstwa i konserwowania mięsa z drobiu była mocno zmienna, choć przeciętnie gorsza niż w tym samym okresie przed rokiem. Najistotniejszym problemem był bardzo duży wzrost cen zakupu żywca rzeźnego, choć także wyhamowanie wzrostu eksportu i problemy związane z aferą dioksynową w Niemczech.

Ceny kurcząt brojlerów i indyków osiągnęły w tym okresie rekordowo wysokie poziomy. Brojlery były przeciętnie o 15%, a indory o 23% droższe niż w I półroczu 2010 roku. Wzrosty cen zbytu były niższe: w przypadku tuszek kurcząt wyniosły około 12%, a tuszek indyków około 5%.

 

W pierwszym kwartale 2011 r., trudnym dla branży, stopa zysku operacyjnego w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób, wyniosła zaledwie 0,5% w porównaniu z 2,5% rok wcześniej. Na skutek stosunkowo szybkiego wzrostu cen sprzedaży oraz powolnego umacniania się złotego wobec euro, w okresie marzec-maj zmniejszyła się częściowo przewaga cenowa polskich producentów wobec producentów z UE. W rezultacie w pierwszych pięciu miesiącach roku wyhamowaniu uległa obserwowana w 2010 r. silna wzrostowa tendencja w wolumenie eksportu ( z 33% do 7% r/r).

 

Sytuacja branży w II półroczu 2011 r. powinna zacząć się stopniowo poprawiać. Wprawdzie prognozujemy, że w III kwartale 2011 r. wysokie mogą być ceny skupu drobiu, ale już w IV kwartale mogą one podlegać sezonowym obniżkom. Wówczas powinny zacząć poprawiać się marże zakładów drobiarskich. Wysoki może być popyt na mięso i przetwory drobiowe, gdyż w tym okresie oczekiwane są również wysokie ceny wieprzowiny i wołowiny.  Po raz kolejny w 2011 r. może wzrosnąć również eksport mięsa drobiowego.

 

 

(Źródło Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij