Obniżka VAT na żywność - spotkanie przedstawicieli PFPŻ w Ministerstwie FinansówKontynuując działania na rzecz obniżenia i ujednolicenia podatku VAT na produkty żywnościowe przetworzone (z 22% na 7%), przedstawiciele PFPŻ spotkali się z p. Hanną Majszczyk - dyrektor Departamentu Podatków Pośrednich w Ministerstwie FinansówKontynuując działania na rzecz obniżenia i ujednolicenia podatku VAT na produkty żywnościowe przetworzone (z 22% na 7%), przedstawiciele PFPŻ spotkali się z p. Hanną Majszczyk - dyrektor Departamentu Podatków Pośrednich w Ministerstwie Finansów.
Spotkanie miało na celu przedyskutowanie postulatów PFPŻ zawartych w stanowisku i potwierdzonych analizą ekonomiczną oraz opinią prof. Romana Urbana.
Przedstawiciele PFPŻ (J. Samosiuk, M. Przeździak, A. Gantner) opisali podstawowe założenia stanowiska, podkreślając szkodliwość obecnych rozwiązań zarówno na poziomie konsumenckim, jak i dystrybucyjnym. Zwrócili uwagę, że obłożenie najwyższą stawką VAT produktów żywnościowych o wysokiej elastyczności popytu przy relatywnie niskim (w porównaniu z krajami sąsiednimi) poziomem ich spożycia, działa hamująco na rozwój poszczególnych branż, a co za tym idzie uniemożliwia osiągnięcie większych dochodów skarbu Państwa związanych z ich działalnością.
Przedstawiciele Ministerstwa Finansów wyrazili wątpliwość co do gotowości obniżenia cen przez producentów po ewentualnej redukcji stawki VAT. W odpowiedzi przedstawiciele PFPŻ podkreślili fakt, że podstawą działania przemysłu żywnościowego jest dążenie do osiągnięcia jak największego poziomu obrotów, a marże w tym sektorze gospodarki należą do jednych z najniższych.
Dyrektor Majszczyk, zaznaczyła, że ministerstwo jest otwarte na postulaty PFPŻ, aczkolwiek uważa, że przedstawiona analiza wymaga uzupełnienia o aspekt poziomów spożycia wyszczególnionych w niej grup produktów, tak aby uzasadnić przedstawiony wzrost sprzedaży.
Uzgodniono, że po zapoznaniu się ministerstwa z uzupełnioną analizą dojdzie do ponownego spotkania.
pełna lista aktualności
|