Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkcja cytryn w krajach unijnych wyniesie w tym sezonie około 1,2 mln ton
W bieżącym sezonie 2010/2011 spodziewana produkcja cytryn w krajach unijnych wyniesie około 1,2 mln ton, czyli o ponad 3 proc. więcej niż poprzednim sezonie. Przypomnijmy, iż w sezonie 2009/2010 zbiory oszacowano na 1,16 mln ton, a w sezonie 2008/2009 na 1,26 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.

Tegosezonowa konsumpcja cytryn w unijnej „27" to około 1,3 mln ton a średnioroczne spożycie przypadające na 1 obywatela wynosi około 2,6 kg.

Unia Europejska pozostaje importerem netto cytryn, a owoce te sprowadza przede wszystkim z Argentyny i Turcji. Największe ilości cytryn corocznie trafiają na rynek holenderski, niemiecki oraz francuski i brytyjski. W sezonie 2009/2010 łączny wolumen importu tych cytrusów wyniósł niecałe 470,0 tys. ton, a na bieżący sezon prognozuje się przywóz rzędu około 420,0 tys. ton. W przypadku eksportu cytryn poza Unię Europejską - najwięcej ich dostarczane jest na rynek rosyjski i szwajcarski.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Attache Reports).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij