Minister Zdrowia Zbigniew Religa pozytywnie ocenił program "Trzymaj Formę!"W dniu 31.01.2007 organizatorzy programu edukacyjnego dla młodzieży pt. "Trzymaj Formę!", zaprezentowali założenia programu oraz stan jego realizacji w Ministerstwie Zdrowia.Przedstawiciele Głównego Inspektoratu Sanitarnego – Andrzej Wojtyła (Główny Inspektor Sanitarny) i Elżbieta Łata (dyrektor Departamentu Zdrowia Publicznego i Promocji Zdrowia) oraz Polskiej Federacji Producentów Żywności – Małgorzata Faraś (wiceprezes Zarządu PFPŻ) i Andrzej Gantner (dyrektor generalny) zaprezentowali na spotkaniu z Ministrem Zdrowia Zbigniewem Religą, główne założenia programu, stan jego realizacji oraz materiały edukacyjne.
Minister Zbigniew Religa wyraził swoje uznanie dla organizatorów programu i wysoko ocenił jego poziom merytoryczny oraz organizację. Minister wyraził przekonanie, że tego typu długofalowe programy edukacyjne są niezwykle ważnym i co najważniejsze skutecznym elementem profilaktyki zdrowotnej chorób cywilizacyjnych. Minister Religa podkreślił wagę partnerstwa publiczno – prywatnego dla tego typu profilaktyki i zadeklarował aktywne wsparcie programu „Trzymaj Formę”.
Spotkanie w Ministerstwie Zdrowia (od lewej): Elżbieta Łata, Zbigniew Religa, Małgorzata Faraś, Andrzej Wojtyła, Andrzej Gantner
Program "Trzymaj Formę!" realizowany jest w 5 tys. szkół w Polsce. Głównym celem programu jest promocja zasad zbilansowanej diety i aktywności fizycznej wśród młodzieży szkół gimnazjalnych. Dzięki zaangażowaniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego program osiągnął unikatowy w skali Unii Europejskiej zasięg. Program realizowany jest metodą projektu, dzięki czemu to sami uczniowie wraz z nauczycielami i rodzicami decydują jakie działania należy podjąć, aby skutecznie promować zasady zbilansowanej diety i codzienną aktywność fizyczną. Niezbędnej wiedzy w tym zakresie dostarczają uczniom i nauczycielom specjalnie przygotowane przez naukowców i specjalistów z GIS materiały edukacyjne. Oprócz wiedzy w zakresie żywienia oraz aktywności fizycznej program zawiera również przewodnik dotyczący higieny i bezpieczeństwa w sklepikach i stołówkach szkolnych opracowany przez zespół pod kierownictwem Marii Suchowiak (dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia GIS) oraz wskazówki dla liderów promocji zdrowia opracowane przez dr Zbigniewa Cendrowskiego (redaktora naczelnego miesięcznika „Lider – Promocja Zdrowia, Kultura Zdrowotna i Fizyczna”.
Materiały edukacyjne programu: poradnik dla nuczycieli, broszura dla uczniów, płyta CD z wersją offline strony internetowej programu, plakat z piramidą zdrowego żywienia.
pełna lista aktualności
|