| Trzy nowe produkty z chronioną nazwą pochodzeniaKomisja Europejska zarejestrowała w rejestrze chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) trzy nowe produkty. Dwa z nich pochodzą z Francji zaś trzeci z Grecji - informuje www.farmer.pl.Pierwszy produkt pochodzącay z Francji to - Boeuf de Vendée. Jest to 
mięso wołowe, a okres dojrzewania wynosi co najmniej 10 dni i gwarantuje
 kruchość mięsa. Mięso Boeuf de Vendée charakteryzuje się żywym 
czerwonym kolorem, kruchością i delikatnością oraz delikatnym i 
przyjemnym smakiem wołowiny. Do produkcji Boeuf de Vendée wykorzystuje 
się rasy mięsne czyste lub ich krzyżówki, a także krzyżówki matek ras 
mieszanych z ojcami ras mięsnych.  Kolejny produkt również pochodzący z
 Francji i również związany z przetwórstwem mięsnym to Porc d'Auvergne. 
Zwierzęta objęte nazwą Porc d'Auvergne to świnie hodowane na wolnym 
wybiegu, których mięso jest zwarte, o jednorodnym czerwonym kolorze, ani
 jasnym, ani ciemnym, a tłuszcz resztkowy ze słoniny jest biały i 
zwarty. Po ugotowaniu mięso Porc d'Auvergne jest miękkie i soczyste, ma 
przyjemny smak typowy dla dobrej wieprzowiny. Uboju świń Porc d'Auvergne
 dokonuje się w wieku co najmniej 26 tygodni. Masa tusz bezpośrednio po 
uboju wynosi co najmniej 75 kg. Zawartość mięsa w tuszy wynosi 53-64 
proc. Porc d'Auvergne wprowadza się do obrotu w postaci całych tusz, 
półtusz, w ilościach półhurtowych po rozbiorze zasadniczym lub 
dodatkowym oraz w porcjach przeznaczonych dla konsumentów. Może być 
sprzedawane świeże lub mrożone. Ostatni z trzech produktów to 
pochodzący z Grecji ser o nazwie - Xygalo Siteias. Jest produktem 
powstałym w wyniku zakwaszenia mleka. Ma białą barwę, konsystencję 
ciastowatą lub ziarnistą i pozbawiony jest skórki. Ma świeży, 
kwaskowaty, lekko słony smak i przyjemny, charakterystyczny zapach. 
Maksymalna wilgotność wynosi 75 %, a maksymalna zawartość soli - 1,5 %. 
Zawartość tłuszczu w suchej masie wynosi od 33 do 46 %, a minimalna 
zawartość białka to 31,5 %. Xygalo Siteias produkowany jest z 
mleka koziego lub owczego bądź ich mieszanki, jeśli ilość mleka koziego 
jest niewystarczająca, przy czym zawartość tłuszczu w mleku owczym jest 
dostosowywana, tak aby zawartość tłuszczu w produkcie końcowym nie 
przekraczała 46 % (w suchej masie).
 (Źródło:www.farmer.pl)
 
 
 pełna lista aktualności
 |