Pierwszy spadek cen bydła od prawie rokuW ubiegłym tygodniu GUS podał dane o cenach skupu produktów rolnych za czerwiec. Dane te pokazały pierwszy od dziesięciu miesięcy spadek cen bydła rzeźnego.Wg GUS w czerwcu za kilogram żywca wołowego można było otrzymać przeciętnie 5,65 PLN netto. Była to cena o prawie 3 proc. niższa niż miesiąc wcześniej, kiedy za kilogram płacono 5,80 PLN. Był to jednocześnie pierwszy spadek miesięcznej ceny bydła od lipca 2010 roku. Warto przypomnieć, że wówczas cena wynosiła 4,31 PLN/kg. Od tamtego czasu aż do maja br. bydło nieprzerwanie drożało. Był to efekt wysokich cen bydła na świecie, dużego popytu na unijną wołowinę na rynkach krajów trzecich, w tym przede wszystkim z Turcji, która pod koniec 2010 r. znacznie obniżyła stawki celne na bydło i wołowinę importowane z UE.
Dzięki temu eksport wołowiny do tego kraju, wynoszący w pierwszych czterech miesiącach ub.r. niespełna 400 ton, w porównywalnym okresie w br. wzrósł aż do 62 tys. ton. Turcja w przeciągu kilku miesięcy z mało znaczącego partnera w handlu unijną wołowiną stała się jej największym odbiorcą.
Jednakże w tym samym okresie dosyć silnie wzrósł również eksport mrożonej wołowiny do Rosji, a wśród nieco mniejszych odbiorców znacznie zwiększyły wolumen zakupów bydła i wołowiny Liban oraz Algieria.
Polska była jednym z głównych beneficjentów nowej sytuacji na rynku. Eksport wołowiny z naszego kraju wzrósł najmocniej. Dzięki temu możliwy był tak duży wzrost cen.
W bieżącym roku turecki rząd zaczął stopniowo podnosić stawki celne na importowaną z UE wołowinę. Podczas gdy na początku roku stawki te wynosiły 30 proc., po trzech kolejnych podwyżkach w połowie lipca wzrosły do 75 proc. Nadal jest to jednak poziom niższy niż w połowie 2010 roku.
Czynnik ten może spowodować spadek cen na unijnym i polskim rynku, ale dużo wskazuje na to, że pozostaną one na poziomie wyższym niż przed jesienią 2010 roku. Ceny wołowiny na świecie nadal są wysokie, a dobra sytuacja na rynku w końcówce ub.r. i na początku br. spowodowała zwiększone uboje, co może ograniczać podaż żywca w najbliższych miesiącach. Dodatkowym czynnikiem łagodzącym ewentualne spadki cen jest obserwowane w ostatnich tygodniach osłabienie złotego wobec głównych walut.
Mięso ze Stanów Zjednoczonych coraz bardziej konkurencyjne
Jak podaje portal MercoPress.com W. Batista, prezes firmy JBS (największego producenta wołowiny na świecie), twierdzi, że obecnie mięso produkowane w Stanach Zjednoczonych jest tak samo konkurencyjne, jak mięso produkowane w krajach Ameryki Południowej. Dzieje się tak na skutek obserwowanego w ostatnich miesiącach silnego osłabienia się dolara amerykańskiego, jednoczesnego wzrostu wartości walut krajów południowoamerykańskich oraz wzrostu kosztów produkcji w tym regionie.
Potwierdzają to dane o eksporcie mięsa z USA. Według USDA (Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa) w pierwszych czterech miesiącach tego roku sprzedaż zagraniczna wołowiny wzrosła o 31 proc., a wieprzowiny o 19 proc.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|