Zmiany w przepisach o naturalnych wodach mineralnych, wodach źródlanych i stołowychW nr 6/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Zmiany w przepisach o naturalnych wodach mineralnych, wodach źródlanych i stołowych” autorstwa Tadeusza Wojtaszka.W związku z przystosowaniem krajowych przepisów do standardów Unii Europejskiej, w ostatnim czasie wprowadzono odpowiednie zmiany w dwóch aktach prawnych dotyczących naturalnych wód mineralnych, źródlanych i stołowych. Zmiany objęły ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz rozporządzenie Ministra Zdrowia o naturalnych wodach mineralnych, wodach źródlanych i wodach stołowych. Zmiany te mają duże znaczenie dla optymalizacji jakości naturalnych wód butelkowanych pod względem bezpieczeństwa zdrowotnego, a także wykorzystania nowych technologii w procesie przygotowania wody do rozlewu. Dla konsumentów oznaczają one jednak duże zmiany w zakresie określeń poszczególnych rodzajów wód. Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na stronie: http://sigma-not.pl/czasopisma-65-przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przemysl-spozywczy.html
pełna lista aktualności
|