Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Road Show Truck na mecie – zakończył się program „Jedz smacznie i zdrowo
50 odwiedzonych szkół w całej Polsce, 10.000 przejechanych kilometrów i ponad 5.000 wyedukowanych uczniów. Tak wygląda podsumowanie trwającego trzy miesiące Road Show Trucka. Jego odwiedziny były nagrodą w konkursie zorganizowanym w ramach programu edukacyjnego marki WINIARY „Jedz smacznie i zdrowo”. Celem akcji było przekazanie i utrwalenie wśród młodzieży wiedzy na temat zdrowego odżywiania, niemarnowania żywności, a także nauka samodzielnego gotowania i spożywania posiłków w rodzinnym gronie. Druga edycja programu ruszy już we wrześniu tego roku.

Przekonanie młodzieży do tego, że zdrowe jedzenie może być również smaczne i zdrowe stanowi nie lada wyzwanie. Podjęli się go organizatorzy programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo” tj. marka WINIARY i Federacja Polskich Banków Żywności, wspierani przez patrona honorowego czyli Minister Edukacji Narodowej Katarzynę Hall oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.

Od września do grudnia 2010 r. uczniowie byli edukowani przez nauczycieli w oparciu o cztery scenariusze lekcji stworzone we współpracy z metodykami. Następni mogli wziąć udział w konkursie. Ich zadaniem było przygotowanie plakatu lub filmu promującego cele programu „Jedz smacznie i zdrowo”. Do konkursu z całej Polski nadesłano blisko 120 filmów i ponad 700 plakatów. W całorocznym programie wzięło udział 458 gimnazjów. 622 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z 1014 klas. Prace uczniów można oglądać w Galerii plakatu i Galerii filmu umieszczonych na stronie internetowej www.jedzsmacznieizdrowo.pl.

Jako nagroda w konkursie, między 14 marca, a 17 czerwca tego roku, 50 gimnazjów w całej Polsce odwiedził samochód z mobilną kuchnią. Każda odwiedzana klasa wzięła udziału w interaktywnych zajęciach prowadzonych przez dietetyczkę i kucharza. Część merytoryczna polegała na wyjaśnieniu młodzieży najważniejszych zasad zdrowej diety. Była również okazja, by spróbować wymyślne smakołyki przygotowane przez kucharza. Później następował iście kulinarny show.

- Uczniowie mogli sprawdzić w praktyce zdobytą wiedzę oraz swoje umiejętności kulinarne przygotowując pyszne i oryginalne sałatki odpowiednie dla potrzeb młodego wieku, takich jak poprawa wyglądu cery i włosów, wsparcie pracy mózgu czy sprawności fizycznej  – mówi dietetyczka, Elżbieta Szoka.

W odróżnieniu od tradycyjnej lekcji w szkole, spotkanie w samochodzie z mobilną kuchnią programu „Jedz smacznie i zdrowo” stanowiło wyśmienitą i interaktywną zabawę dla uczniów gimnazjów. Nierzadko zdarzało się, że w zajęciach brali udział zaproszeni przedstawiciele lokalnych władz, dyrektorzy szkół, nauczyciele, szkolne intendentki czy mieszkańcy. Na kuchennym stole wzrok przyciągały egzotyczne owoce oraz kolorowe warzywa.

Entuzjazm wywołany odwiedzinami Road Show Trucka najlepiej było widać w spontanicznych reakcjach młodzieży. Uczniowie z gimnazjum w Sycewicach tuż po zajęciach pobiegli do sklepiku szkolnego, by poprosić ekspedientkę o dodanie do asortymentu ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Z kolei kilku trzecioklasistów  z Maszewa przyznało nam się, że poważnie rozważą swoją dalszą edukację w miejscowym technikum gastronomicznym.

- Choć zaprojektowany scenariusz zajęć w szkołach był jeden, to przebieg każdej lekcji i wyniesione doświadczenia były wyjątkowe i stanowią szereg niezapomnianych historii programu „Jedz smacznie i zdrowo”. Wdzięczność i zadowolenie młodzieży oraz nauczycieli utwierdziła nas w przekonaniu, że takie projekty są bardzo potrzebne. Relacje z całej trasy oraz komentarze pedagogów po lekcji można przeczytać na naszej stronie: www.jedzsmacznieizdrowo.pl. Bardzo się cieszymy, że nasze przyjazdy do szkół często były ważnym wydarzeniem nie tylko dla samych uczniów, lecz również dla  całej lokalnej społeczności – opowiada odpowiedzialna za projekt Anna Jędrzejewska z działu Marketingu WINIARY.

Nie lada atrakcją okazał się trzeci i ostatni punkt lekcji, czyli zabawa w trucku. Wielu uczniów po raz pierwszy miało możliwość spróbowania swoich sił w grach opartych na technologii Augmented Reality, czyli Rozszerzonej Rzeczywistości. Specjalnie przygotowane na tę okazję aplikacje łączą świat rzeczywisty z generowanym komputerowo. Zadaniem graczy było animowanie postacią za pomocą własnego ciała. Młodzież doskonale się bawiła współzawodnicząc i bijąc kolejne rekordy.  Zabawa została też połączona z badaniem ich nawyków żywieniowych. Każdy wypełnił dwustronicową ankietę zawierającą 19 pytań.

- Przeprowadzone wśród gimnazjalistów badania wykazały, że znajomość teorii rozmija się z praktyką.  Młodzież popełnia podstawowe błędy żywieniowe, m.in. odżywia się mało różnorodnie, a to jedna z głównych zasad zdrowego odżywiania. Postanowiliśmy przyczynić się do poprawy ich nawyków żywieniowych. Dotarliśmy  do gimnazjalistów w ciekawy i niebanalny sposób, pokazując, że zdrowe odżywianie to nie tylko nudne zalecenia dietetyczne, ale też zabawa i radość, jaką daje samodzielne gotowanie. W związku z ogromnym zainteresowaniem naszą akcją, na jesieni ruszamy
z drugą edycją
- powiedziała Monika Jusińska-Zbiegniewska, Marketing Manager marki WINIARY.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij