Cukier biały najdroższy w historii, surowy poniżej tegorocznych rekordówPrognozy znacznie mniejszych niż początkowo zakładano zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii i w konsekwencji także niższej produkcji cukru (vide informacja niżej) skutkowały silnymi wzrostami notowań cukru na giełdach - informuje FAMMU/FAPA.Prowzrostowo zadziałały także problemy finansowe strefy euro i sugestia, że USA mogą otworzyć trzecią transzę pomocową (co negatywnie świadczy o kondycji amerykańskiej gospodarki).
Cukier biały na londyńskiej giełdzie LIFFE podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 14% do 876,3 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na sierpień 2011 r.). To najwyższa w historii cena - tym samym przebite zostały szczyty z początku lutego 2011 r.
Silnie drożał także cukier w kontraktach z dostawą na październik i grudzień br.: odpowiednio o 12 i 11% (do 790,3 i 750,1 USD/t). W Nowym Jorku cukier surowy zyskał 9%, drożejąc do 30,49 UScts/lb (~672,2 USD/t w kontrakcie terminowym z dostawą na październik 2011 r.).
Cukier surowy nie zbliżył się jednak do najwyższego od 30 lat poziomu, jaki padł na początku lutego, i był od niego wyższy o prawie 14%.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|