1,1 proc. wzrost indeksu cen żywności FAOPo majowym spadku w czerwcu bieżącego roku indeks cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych łagodnie zwyżkował - informuje FAMMU/FAPA.W ubiegłym miesiącu indeks ten osiągnął wartość 233,8 punktów, o 1,1 proc. więcej niż w maju 2011 r. i był o 1,6 proc. niższy niż w lutym br. kiedy to znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7. Obecna jego wartość jest jednak znacznie wyższa (aż o 39 proc.) od jego poziomu z analogicznego okresu ubiegłego roku. Indeks cen przetworów mlecznych FAO był stabilny i w ubiegłym miesiącu osiągnął poziom 231,63 punktów (zaledwie o 0,2 proc. więcej niż w maju br.).
Stabilizacja ta była wynikiem rozbieżnych zmian cen produktów mleczarskich, które stanowią podstawę do obliczania tego indeksu. Według danych FAO w ubiegłym miesiącu ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) i kazeiny wzrosły średnio o 5 proc., podczas gdy odnotowano 3 proc. zniżkę cen pełnotłustego mleka w proszku (PMP), a ceny masła i serów pozostały stabilne. W szóstym miesiącu bieżącego roku indeks cen przetworów mlecznych FAO był wyższy o ponad 14 proc. niż w tym samym okresie ubiegłego roku, wciąż pozostaje jednak na poziomie o niemal 14 proc. niższym od rekordu odnotowanego w listopadzie 2007 roku (268,6).
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian światowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięsa, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny.
(Źródło: FAMMU/FAPA).
pełna lista aktualności
|