Konferencja „Epidemia E. coli - zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności na globalnym rynku”, 27.07.2011 r.Biuro Promocji Jakości zaprasza na konferencję „Epidemia E. coli - zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności na globalnym rynku”, która odbędzie się w dniu 27.07.2011 r. w hotelu Sheraton w Warszawie.
Dlaczego warto
wziąć udział?
Celem konferencji jest omówienie zagrożeń dla
bezpieczeństwa żywności na tle ostatnich wydarzeń w Niemczech, a także w Hiszpanii, Anglii
oraz Francji, wywołanych niezwykle zjadliwym szczepem bakterii E. coli.
Fala zakażeń pałeczką okrężnicy EHEC odbiła się szerokim echem w całej Europie,
powodując reperkusje zdrowotne, gospodarcze i polityczne. Obecna sytuacja ma
również wpływ na kondycję naszego rolnictwa z powodu embarga na eksport
polskich i unijnych warzyw do Rosji, stawiając tym samym trudne wyzwania przed
polską Prezydencją.
Kryzysy w łańcuchu produkcji
żywności zawsze obniżają zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa żywności, jak
również do jej producentów i dystrybutorów. System wzajemnej zgodności - cross
compliance, uzależnia płatności bezpośrednie oraz płatności w ramach
zrównoważonego gospodarowania na gruntach rolnych i leśnych od konieczności
spełnienia przez rolników szeregu norm dotyczących zarządzania w całym
gospodarstwie rolnym, podobnie jak rolnictwo zintegrowane i ekologiczne. Mimo
to dochodzi do kolejnego kryzysu żywnościowego.
Konferencja wpisuje się również w
debatę na temat reformy Wspólnej Polityki Rolnej. W jej trakcie planowane są
panele dyskusyjne: naukowy oraz gospodarczo-polityczny z udziałem
ogólnopolskich mediów: prasy, radia, telewizji.
Konferencja
skierowana jest do:
Producentów, przetwórców, dystrybutorów, sieci
handlowych, inspekcji weterynaryjnych i sanitarnych, rolników, osób
odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności.
W programie:
Panel
dyskusyjny naukowy na temat epidemii E. coli z udziałem: lek. wet. Adama
Jareckiego, prof. Stanisława Kowalczyka, prof. Krzysztofa Kwiatka, dr Grzegorza
Madajczaka, Marka Marca, prof. Bolesława Wojtonia
Panel
dyskusyjny polityczno-gospodarczy na temat skutków epidemii E. coli z udziałem: Romana Jagielińskiego, Gabriela Janowskiego, Wojciecha Mojzesowicza, Marka
Sawickiego, Janusza Wojciechowskiego (w trakcie uzgadniania)
Wymagania
zintegrowanej produkcji żywności, cross compliance, GAP Marek Marzec,
Partner Acatia Consulting Group
Rolnictwo
ekologiczne - zasady wytwarzania żywności ekologicznej prof. Stanisław
Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Skażenie
żywności „alert-patogenami” i związane z nimi zagrożenia dla ludzi. Punkt
widzenia mikrobiologa dr n. wet. Grzegorz
Madajczak, Zakład Bakteriologii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego -
Państwowego Zakładu Higieny
Analiza ryzyka
w łańcuchu żywnościowym w zapewnieniu bezpieczeństwa środków spożywczych prof. Krzysztof
Kwiatek, Państwowy Instytut Weterynaryjny
Zagrożenia na
etapie produkcji pierwotnej żywności pochodzenia zwierzęcego dr Adam Jarecki,
konsultant weterynaryjny
Mocne i słabe
strony urzędowego nadzoru nad żywnością w Polsce prof. Bolesław
Wojtoń, Państwowy Instytut Weterynaryjny
Pobierz pełną wersję programu.
Konferencję prowadzą:
dr Adam Jarecki
- Główny Inspektorat Weterynarii - naczelnik wydziału ds.
integracji europejskiej 1999-2003; Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
2003-2006. Od 2007 r. audytor jakości i konsultant ds. weterynaryjnych
największej w Polsce firmy handlu detalicznego żywnością.
prof. dr hab.
Stanisław Kowalczyk - profesor ekonomii SGH, Główny Inspektor
Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
prof. dr hab.
Krzysztof Kwiatek - od 2002 roku kierownik Zakładu Higieny Środków
Żywienia Zwierząt Państwowego Instytutu Weterynaryjnego. Zajmuje się w coraz
szerszym zakresie zagadnieniami mikrobiologii pasz, wykrywaniem obecności
przetworzonego białka zwierzęcego, wykrywaniem i ilościowym oznaczaniem GMO w
paszach. Lekarz
weterynarii, profesor doktor habilitowany nauk weterynaryjnych, specjalność
higiena żywności. Kierownik Zakładu Higieny Pasz Państwowego Instytutu
Weterynaryjnego w Puławach, członek zarządu Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych,
kierownik specjalizacji lekarsko-weterynaryjnej „Higiena zwierząt rzeźnych i
żywności pochodzenia zwierzęcego”. Koordynator Codexu Alimentarius.
dr n. wet.
Grzegorz Madajczak - adiunkt w Zakładzie Bakteriologii Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH) w
Warszawie, zastępca kierownika Pracowni Diagnostyki Bakteryjnych Zakażeń
Przewodu Pokarmowego. Jest
ekspertem w sieci do spraw zakażeń przenoszonych drogą pokarmową Europejskiego
Centrum Nadzoru nad Zachorowaniami (sieć FWD ECDC), w zakresie diagnostyki
laboratoryjnej pałeczek Shigella, VTEC oraz Listeria. Pełni
funkcję członka grupy koordynującej działania tej ogólnoeuropejskiej sieci.
Jest ekspertem w Europejskiej Agencji do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Jego
zainteresowania naukowe koncentrują się na diagnostyce oraz typowaniu pałeczek Salmonella oraz Listeria. Jest
autorem wielu prac naukowych oraz popularno-naukowch z tej tematyki.
Marek Marzec - posiada
unikalną wiedzę i doświadczenie oparte na podstawie 15-letniego doświadczenia w
polskim przemyśle spożywczym i 16-letniej pracy w nowoczesnym handlu hurtowym i
detalicznym. Wieloletni przewodniczący Komitetu Współpracy
Producenci-Dystrybutorzy POHiD. Wybitny ekspert w dziedzinie organizacji procesu
zakupów w dużych sieciach handlowych. Uczestniczył w przygotowaniu ekspansji
Grupy Metro na nowe rynki Europy Środkowo-Wschodniej, w tym na rynek rosyjski i
ukraiński. Od 2010 r. jest Partnerem firmy konsultingowej działającej w ramach
konsorcjum Acatia Consulting Group. Współpracuje na stałe z GLOBALGAP i IFS,
zajmując się rozwojem tych standardów na terenie Centralnej i Wschodniej
Europy. Ma za sobą wiele wystąpień na konferencjach krajowych i zagranicznych.
prof. dr hab.
Bolesław Wojtoń - były kierownik Zakładu Higieny Żywności
Pochodzenia Zwierzęcego w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Do
jego najważniejszych osiągnięć naukowych należą badania nad mikroflorą
chorobotwórczą w żywności pochodzenia zwierzęcego (Salmonella, Listeria monocytogenes, Campylobacter spp.) oraz
nad wpływem czynników ograniczających rozwój tej mikroflory - z tej dziedziny
opublikował ponad 120 prac. W zakładzie, którym kierował, powołane zostały krajowe laboratoria
referencyjne do badania mleka i przetworów mlecznych, badania pozostałości
hormonów i tyreostatyków oraz substancji hamujących.
Organizator konferencji: Biuro Promocji Jakości Sp.
z o.o.
Rejestracja uczestników wyłącznie w uzgodnieniu z organizatorem.
Ilość miejsc ograniczona.
Więcej informacji: tel.: (22) 55 00 700 biuro@bpj.com.pl www.bpj.com.pl
pełna lista aktualności
|