Wciąż większa produkcja serów w USAWedług najnowszych danych USDA w kwietniu bieżącego roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono 400,06 tys. ton serów, jest to ponad dwuprocentowa zwyżka w skali roku, w skali miesięcznej odnotowano jednak 3,23 proc. sezonową zniżkę - informuje FAMMU/FAPA.W ciągu pierwszych czterech miesięcy 2011 roku w Stanach Zjednoczonych
wytworzono łącznie niemal 1,6 mln ton serów, o 3,22 proc. więcej niż w
analogicznym okresie 2010 roku. Wyniki te potwierdzają kontynuację
zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji serów w USA, która obserwowana
jest od 2002 roku. W Stanach Zjednoczonych najwięcej produkuje się
serów włoskich, głównie mozzarella, która cieszy się w tym kraju
największym popytem. W czwartym miesiącu bieżącego roku 174,6 tys. ton
wszystkich wyprodukowanych w USA serów to włoskie gatunki, ponad 84
proc. z nich to mozzarella. Na drugim miejscu pod względem wielkości
produkcji są gatunki amerykańskie (w kwietniu br. wytworzono ich tam
161,7 tys. ton), w grupie tej szczególną rolę odgrywa cheddar (niemal 70
proc. wytworzonych w kwietniu amerykańskich serów). Mniejsze
znaczenie odgrywają hiszpańskie i szwajcarskie gatunki serów (w kwietniu
wytworzono ich odpowiednio 8,4 tys. ton i 12,5 tys. ton) W czwartym
miesiącu bieżącego roku w USA najwięcej serów tradycyjnie wytworzono w
Wisconsin, 98,9 tys. ton (o 4,4 proc. mniej niż w marcu bieżącego roku),
drugie miejsce pod tym względem zajmuje Kalifornia z produkcją na
poziomie 83,1 tys. ton, o 5,1 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Pomimo
kwietniowej sezonowej zniżki produkcji serów w USA, w niektórych stanach
w czwartym miesiącu bieżącego roku wyprodukowano więcej tych przetworów
mlecznych niż w marcu. Największy wzrost produkcji serów
względem trzeciego miesiąca 2011 roku odnotowano w stanie Illinois (+6,9
proc.), wytworzono tam jednak zaledwie 2,7 tys. ton tych produktów
mleczarskich.
Źródło: FAMMU/FAPA
pełna lista aktualności
|