Portugalia będzie produkować kawiorPortugalia zamierza stać się producentem kawioru. W Algarve na południu kraju powstaje w tym celu ośrodek hodowli jesiotra oraz zakład, w którym kawior będzie pakowany, a następnie wysyłany na rynek, głównie portugalski. Hodowla ma ruszyć jesienią.Eksperci szacują, że za kilka lat w Algarve będzie można wytwarzać do
700 kg kawioru rocznie. Wartość rynkowa takiej ilości kawioru może
sięgnąć nawet 3,5 mln euro. Odbiorcami będą głównie restauracje w
nadmorskich kurortach oraz prestiżowe hotele na terenie całego kraju. "Kawioru
Made in Portugal można spodziewać się już w 2015 roku. Jeśli na
rodzimym rynku nie będzie wystarczające liczby klientów, to z pewnością
znajdą się chętni spoza Portugalii. Lista zagranicznych firm
oczekujących na kawior jest bardzo długa" - napisał lizboński
miesięcznik "Hipersuper". Głównym inwestorem projektu,
realizowanego przez Uniwersytet Algarve w Faro i Regionalne Centrum
Innowacji Algarve, jest Caixa Geral de Depositos (CGD), największy
państwowy bank Portugalii. "Udało nam się przekonać władze CDG do
tego, że jesiotra można hodować na dużą skalę nie tylko w zimnych
rosyjskich wodach, ale także w Algarve" - powiedział biolog z
uniwersytetu w Faro, Paulo Pedro, który wchodzi w skład kilkuosobowego
zespołu realizującego projekt. Mentorem projektu jest Wałerij
Afiłow, ukraiński specjalista ds. hodowli jesiotra. "Przez ponad
dziesięć lat przekonywałem Portugalczyków, by zdecydowali się na tę
inwestycję w Algarve. To rejon z dobrymi warunkami do produkcji kawioru"
- powiedział Afiłow, wskazując, że w umiarkowanie ciepłych wodach
południowej Portugalii jesiotry osiągają dojrzałość płciową zdecydowanie
szybciej niż w Rosji. W drugiej fazie projektu realizowanego w
Algarve przewidywana jest hodowla jesiotra atlantyckiego, który wyginął w
Portugalii w latach 80. Gatunek ten miałby zostać przywrócony do życia
na południu kraju, w rzekach Guadiana oraz Arade.
Źródło: PAP
pełna lista aktualności
|