Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Główny Lekarz Weterynarii opowiada się za wzmożonym monitoringiem pasz pod kątem obecności dioksyn
UE postanowiła wzmocnić system monitoringu pasz, wszystko za sprawą styczniowej afery dioksynowej w Niemczech, która spowodowała milionowe straty. Jednak wielu producentów pasz i surowców tłuszczowych sprzeciwia się nakładaniu prawnego obowiązku monitoringu pasz pod kątem dioksyn, gdyż wiąże się to z dodatkowymi kosztami - pisze serwis Farmer.pl.

Ewentualne zmiany miałyby m.in. dotyczyć zwiekszenia ilości badań na dioksyny i wzmocnienia monitoringu pasz. Bo jak widać system, który funkcjonował do tej pory - zawiódł i wywołał kryzys na skalę europejską. Starty, jakie odczuli rolnicy, producenci pasz i żywności w związku z aferą dioksynową ciągnęły się przez wiele tygodni.

- Dzisiaj tendencja do utrzymywania bezpieczeństwa pasz i żywności spoczywa na producentach, ponieważ to podmiot ma udowadniać, że ma dobrą produkcję, więc ponosi większość kosztów zabezpieczenia swoich towarów. Każdy etap produkcji paszy musi być sprawdzany, aby nie było wątpliwości, co do jakości i czystości używanych w żywieniu zwierząt pasz. Zrozumiałe jest, że producenci przeciwstawiają się podnoszeniu kosztów wytworzenia produktu. Jednak afera dioksynowa już nas nauczyła, że każde odstępstwo od produkcji bezpiecznych pod kątem zdrowotnym pasz i żywności, niesie ze sobą wielomilionowe straty, a także utrudnienia w handlu zagranicznym, w szczególności do krajów trzecich - mówi lek. wet. Jarosław Naze, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.

Jak podkreśla Jarosław Naze - dzisiaj stawiamy przede wszystkim na produkcję bezpiecznej żywności i jesteśmy przeciwni traktowaniu zwierząt, jako zakładów utylizacyjnych. Z tego powodu opowiadamy się za wzmożonym monitoringiem pasz pod kątem obecności dioksyn, który będzie uregulowany prawnie.

Do tej pory badania były przeprowadzane sporadycznie i jak widać nie zapewniły odpowiedniego bezpieczeństwa żywności, system w którymś momencie się nie sprawdził i jak wiemy doszło do użycia nieodpowiedniego oleju do produkcji paszy w Niemczech.

Źródło: Farmer.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij