Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zanieczyszczenia żywności - nowe wymagania wspólnotowe
W grudniu 2006 r. zostało opublikowane Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (zastępujące dotychczasowe Rozporządzenie UE nr 466/2001 wraz z jego 18 zmianami). Zacznie ono praktycznie obowiązywać od 1 marca br., z pewnymi wyjątkami podanymi poniżej:

Najwyższe dopuszczalne poziomy deoksyniwalenolu i zearaleonu w nieprzetworzonej kukurydzy, kukurydzy przeznaczonej do bezpośredniego spożycia przez ludzi, mące kukurydzianej, płatkach kukurydzianych, zarodkach kukurydzianych, rafinowanym oleju kukurydzianym, przekąskach kukurydzianych i zbożach śniadaniowych opartych na kukurydzy, przetworzonej żywności dla niemowląt i małych dzieci bazującej na kukurydzy – mają zastosowanie od 1 lipca 2007 r.

 Najwyższe dopuszczalne poziomy fumonizyn B1 i B2 dla żywności opartej na kukurydzy (w tym żywności dla niemowląt i małych dzieci) zaczną obowiązywać od 1 października 2007 r.

 Ponadto rozporządzenie określa najwyższe dopuszczalne poziomy dioksyn i dioksynopodobnych polichlorowanych bifenyli, które mają zastosowanie do żywności wprowadzonej na rynek po 4 listopada ubiegłego roku (dotyczy to produktów mięsnych, ryb, mleka i produktów mlecznych, masła, jaj kurzych i wyrobów, tłuszczy zwierzęcych i roślinnych włączając oleje).

 Rozporządzenie reguluje również dopuszczalne poziomy następujących zanieczyszczeń: azotanów, aflatoksyn (w tym w owocach suszonych), ochratoksyny A, patuliny, toksyn T-2 i HT-2, metali ciężkich (Pb, Cd, Hg, Sn), 3-MCPD, benzo(a)piranu.

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij