Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadek cen skupu mleka w Wielkiej Brytanii w kwietniu 2011 roku
Według najnowszych danych opublikowanych przez brytyjski Departament ds. Środowiska, żywności i Obszarów Wiejskich (DEFRA) w całym czwartym miesiącu bieżącego roku przeciętnie ceny skupowanego mleka w Zjednoczonym Królestwie spadły o 0,31 pensa za litr(-1,19 proc.), z 26,57 pensów płaconych rolnikom w marcu do 26,25 pensów, które uzyskiwali w kwietniu - informuje FAMMU/FAPA.

Stawka ta była jednak wciąż wyższa o 11,4 proc. od kwoty płaconej rolnikom za ich mleko w czwartym miesiącu ubiegłego roku. Ceny te już zawierają premie od przetwórni. Odnotowana w kwietniu zniżka jest przełamaniem wzrostowej tendencji poziomu cen skupu mleka na Wyspach Brytyjskich która notowana była w ostatnich miesiącach.

Obserwowany spadek przeciętnych cen skupu nastąpił w Zjednoczonym Królestwie pomimo tego, że wiele przetwórni mleczarskich podniosło w tym okresie stawki płacone rolnikom za ich surowiec.

Również w maju niektóre przedsiębiorstwa mleczarskie podniosły ceny skupu. Producenci zbywający surowiec do mleczarni Dairy Crest Davidstow dostawali za niego o 1,5 pensa/litr więcej niż miesiąc wcześniej o 0,6 pensa za litr podniosły ceny niektóre przetwórnie przedsiębiorstwa mleczarskiego First Milk. W zakładzie produkcyjnym Milk Link Cumbrian Direct Group w maju podniesiono ceny o 0,12 pensa za litr a w mleczarniach South Caernarfon (SCC) o 0,15 pensa za litr. W czerwcu żadna z brytyjskich mleczarni nie ogłosiła podwyżki cen skupu.


Źródło: FAMMU/FAPA


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij