Spotkanie PFPŻ ZP z przedstawicielami Parlamentu Europejskiego w sprawie projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.W dniu 21 czerwca 2011 r. w Parlamencie Europejskim w Brukseli odbyło się spotkanie zorganizowane przez PFPŻ ZP pod patronatem euro-deputowanego dr Czesława Siekierskiego, w którym uczestniczyli przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, polscy euro-posłowie oraz reprezentanci Stałego Przedstawicielstwa RP. Dotyczyło ono prac parlamentarnych w związku ze zbliżającym się drugim czytaniem plenarnym i głosowaniem projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Przedstawiciele PFPŻ ZP
zaprezentowali główne zagadnienia zawarte w powyższym projekcie rozporządzenia,
które są szczególnie istotne dla przemysłu spożywczego. W spotkaniu wzięło udział ok. 30 osób.
Omówiono następujące tematy:
- rola i znaczenie rozporządzenia Parlamentu
Europejskiego i Rady w sprawie
przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Food Information
Proposal)
- podawanie informacji o wartości odżywczej
- podawanie informacji o kraju pochodzenia
- czytelność informacji
- podwójne obowiązkowe informacje
- deklaracja tłuszczów/olejów roślinnych
- podawanie daty minimalnej trwałości na
porcjach produktów
- deklaracja zawartości netto
- okres przejściowy dla stosowania
rozporządzenia
Stanowisko PFPŻ ZP prezentowali: Małgorzata Skonieczna
(Prezes), Andrzej Gantner (Dyrektor Generalny) oraz Dorota Kozłowska (Dyrektor ds.
Legislacji).
Na zakończenie spotkania przeprowadzono dyskusję dotyczącą
aktualnych ustaleń w ramach trwającego Trilogu pomiędzy przedstawicielami
Parlamentu Europejskiego, Komisji Europejskiej i Rady UE.
W dniu 6 lipca br. zdecydowaną większością głosów Parlament
Europejski przyjął kompromisową wersję rozporządzenia wypracowaną w ramach
Trilogu, popieraną przez przemysł spożywczy.
pełna lista aktualności
|