Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Trendy dominujące na światowym rynku mleka
Przez cały II kwartał br. światowe ceny przetworów mleczarskich utrzymywały się na bardzo wysokich poziomach. Według danych DIN Consulting mleko w proszku, masło oraz sery dojrzewające były o około 10-12% droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Warto zwrócić uwagę na malejące różnice pomiędzy ceną OMP a PMP - od początku II kwartału do połowy czerwca OMP podrożało o około 14% zaś PMP potaniało o 13%. W rezultacie przez chwilę, na początku bieżącego miesiąca, w portach Oceanii mleko pełne było nawet o około 175 USD/t tańsze niż odtłuszczone. Niemniej, już w połowie czerwca br. PMP nieznacznie (o niespełna 1% wobec początku miesiąca) podrożało i było o 50 USD/t droższe od OMP.

 

Na początku II kwartału wysokie ceny artykułów mlecznych podtrzymywane były przede wszystkim przez wzmożone zakupy za strony Chin i Rosji. W I kwartale import mleka w proszku przez Państwo Środka zwiększył się o 45% wobec analogicznego okresu ubiegłego roku, zaś przez Rosję o 21% r/r. W rezultacie całkowity wolumen handlu przetworami mleczarskimi (mierzony w ekwiwalencie mleka) wzrósł w badanym czasie o 19% w relacji rocznej. Niemniej, wstępne dane za maj-czerwiec wskazują na wyhamowanie powyższych wzrostów. Prawdopodobnie zgromadzone zapasy pozwolą ww. krajom na zmniejszenie importu w III kwartale br., jednakże pomimo zwiększania produkcji mleka zarówno w Chinach, jak i Rosji, wydaje się, iż popyt wewnętrzny będzie na tyle silny, iż w IV kwartale br. ponownie zwiększą one zakupy artykułów mlecznych. W okresie tym zaczyna się jednak szczyt produkcji mleka na półkuli południowej, co może wywierać presję na spadek cen światowych. Przeciwdziałać temu może ewentualne ograniczanie skupu mleka w Europie czy w Stanach Zjednoczonych na skutek wysokich kosztów produkcji i suszy w UE.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij