GIS: Polscy mikrobiolodzy pojadą do Berlina badać bakterię coliPolscy mikrobiolodzy pojadą do berlińskiego Instytutu im. Roberta Kocha. Mają tam zdobywać doświadczenie przy badaniach próbek z bakterią Escherichia coli typu 0104 - dowiedziała się w piątek PAP w Głównym Inspektoracie Sanitarnym.Główny Inspektor Sanitarny Przemysław Biliński rozmawiał w piątek w Instytucie im. Kocha o najnowszych ustaleniach w sprawie bakterii E. coli, która jest przyczyną zachorowań i zgonów w Niemczech. Po południu rzecznik inspektora Jan Bondar powiedział PAP, że w wyniku rozmów w instytucie uzgodniono, że polscy naukowcy pojadą do Niemiec.
Biliński powiedział PAP, że celem jego wizyty w Niemczech była wymiana doświadczeń dotyczących badań mikrobiologicznych. Dodał, że polskie służby sanitarne do tej pory nie miały do czynienia z tym szczepem bakterii, który wywołuje zachorowania w Niemczech. Podkreślił, że zapoznał się z sytuacją epidemiologiczną w Niemczech i zaproponował współpracę.
Minister zdrowia Ewa Kopacz powiedziała dziennikarzom w Krakowie, że dzięki temu spotkaniu "nasza wiedza na temat tego, jak przebiega diagnostyka, do jakich wniosków doszli niemieccy badacze przy identyfikacji źródła zachorowań, będzie większa".
O możliwości wyjazdu mówiła rano w Krakowie minister zdrowia Ewa Kopacz. "Nasze laboratoria będą bardzo intensywnie badały próbki, ale nasi naukowcy mogliby również na jakiś czas wyjechać do Berlina i uczestniczyć w badaniach, aby jak najszybciej ogłosić Europie, co było przyczyną rozsiewania bakterii" - powiedziała. Dodała, że Polska posiada znakomitych fachowców, pracujących w światowych organizacjach zdrowia i wiele międzynarodowych analiz opiera się na pracy polskich ekspertów.
Kopacz poinformowała, że polskie służby sanitarne są w stanie podwyższonej gotowości, jeżeli chodzi o monitorowanie i walkę "z narastającym zjawiskiem, które do końca nie ma jeszcze określonej przyczyny".
W szczecińskim szpitalu przebywają obecnie trzy osoby, u których lekarze podejrzewają zakażenie bakterią Escherichia coli typu 0104. Rzecznik GIS Jan Bondar podkreślił w rozmowie, że istnieje możliwość, iż do szpitali będą zgłaszały się kolejne osoby z objawami zatrucia pokarmowego, które przy wysokich temperaturach występują dość często.
Zakażenie może przenosić się przez skażoną wodę, świeże warzywa, surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (np. w domu), w wyniku zaniedbań higienicznych, a także poprzez kontakt z zakażonymi zwierzętami.
GIS przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw oraz zachowanie zasad higieny osobistej. Do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych mikroorganizmów (także Escherichia coli) prowadzi również właściwa obróbka termiczna żywności.
(Źródło: PAP).
pełna lista aktualności
|