Wysoki popyt wypływa na wzrost cen jabłek w krajach Unii EuropejskiejWedług informacji Foodnews sytuacja na europejskim rynku jabłek jest dobra. Wysoki popyt, niskie zapasy oraz niska konkurencja jabłek importowanych stwarzają potencjał do przyszłych wzrostów ich cen.Zapasy jabłek w Niemczech według tamtejszych organizacji producentów są na niskim poziomie i prawdopodobnie wyczerpią się na początku lipca. Podobna sytuacja występuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Z danych WAPA wynika, że zapasy jabłek na dzień 1 maja 2011 wynosiły 900 tys. ton, tj. o 230 tys. ton mniej od średniej w trzech poprzednich latach. Jednocześnie silnie wzrasta popyt na jabłka w krajach Europy Wschodniej. W rezultacie ceny niektórych odmian jabłek w dalszym ciągu mogą rosnąć. Czynnikiem, który może mieć wpływ na rynek jabłek w najbliższym okresie będzie prawdopodobnie pogoda. Szybko rosnące temperatury mogą mieć wpływ na ograniczenie popytu na rynku europejskim.
Nieznaczna jest również podaż jabłek spoza krajów Wspólnoty. Np. niska jest sprzedaż importowanej Gali. Co prawda na rynku jabłek tej odmiany jest więcej niż przed rokiem, aczkolwiek aż o 20\% mniej niż w 2009 roku. Jabłka odmiany Golden Delicious z Południowej Afryki kierowane są natomiast głównie na rynek Wielkiej Brytanii i nie stanowią znacznej konkurencji dla jabłek europejskich.
Ceny brzoskwiń i nektarynek mogą być niższe niż w roku poprzednim
Według prognoz opublikowanych w raporcie Europech 2011 (za FAMMU/FAPA) zbiory brzoskwiń i nektarynek w tym roku mają być wyższe w porównaniu do roku poprzedniego. Łączna produkcja tych owoców we Włoszech, Hiszpanii, Grecji oraz Francji (czterech największych producentów w Europie) ma wynieść 2,86 mln ton wobec 2,80 mln ton rok wcześniej.
Na rynek trafi więcej brzoskwiń konsumpcyjnych - 1,42 mln ton, wobec 1,39 mln ton w roku poprzednim. Produkcja nektarynek w analogicznym czasie ma wzrosnąć o blisko 20 tys. ton do poziomu Wyższe zbiory wynikać będą z większej produkcji tych owoców w Hiszpanii, gdzie według prognoz ma zwiększyć się ona o ponad 70 tys. ton. Może to wpłynąć na spadek cen na rynku, zwłaszcza, że Hiszpania jest liderem jesli chodzi o eksport tych owoców na świecie. Największym producentem w Europie w dalszym ciągu pozostaną Włosi z produkcją wynoszącą około 1,45 mln. ton.
(Źródło: Bank BGŻ).
pełna lista aktualności
|