Zagadnienia regulacyjne związane z wprowadzaniem do obrotu i obrotem produktami żywnościowymiFrancuska Izba Przemysłowo- Handlowa w Polsce zaprasza do udziału w seminarium pt.: „Zagadnienia regulacyjne związane z wprowadzaniem do obrotu i obrotem produktami żywnościowymi”, które odbędzie się 1 czerwca 2011 w siedziba CCIFP w Warszawie.
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców objęła patronat nad tym wydarzeniem.Dlaczego warto uczestniczyć?
Celem seminarium jest przedstawienie zasad wytwarzania produktów żywnościowych i ich wprowadzania do obrotu. Zagadnienia te obejmują, m.in. klasyfikację produktów do poszczególnych grup specjalistycznych, ich oznakowanie, prezentację i reklamę.
Uczestnicy dowiedzą się, na co zwrócić szczególną uwagę, aby uniknąć ryzyka związanego m.in. ze złym oznakowaniem produktów żywnościowych czy nieprawidłową ich klasyfikacją. Jak postępować podczas inspekcji urzędowych? Jakiego rodzaju środki naprawcze zarządzić może inspekcja? Opowiemy także o sankcjach wymierzanych za nieprzestrzeganie przepisów prawa żywnościowego i zasadach ich stosowania.
Seminarium skierowane jest do:
Prezesów, członków zarządów, specjalistów zatrudnionych w firmach branży spożywczej odpowiedzialnych za zapewnienie zgodności procesów produkcji i sprzedaży z prawem (w tym zapewnienie jakości) firm produkujących produkty żywnościowe oraz firm dystrybuujących takie produkty.
W programie:
-
Wprowadzenie do tematu
-
Wprowadzanie na polski rynek produktów żywnościowych – jak unikać najczęstszych błędów?
· Klasyfikacja produktów żywnościowych – „zwykła żywność”, żywność wzbogacona, suplementy diety i środki specjalnego przeznaczenia żywieniowego
· Oznakowanie, prezentacja i reklama - oświadczenia żywieniowe i zdrowotne versus niedozwolone oświadczenia lecznicze, zasady ochrony konsumentów i konkurencji
· Produkty z pogranicza czyli borderline products – ryzyka prawne związane z ich klasyfikacją i sposoby minimalizacji tych ryzyk
-
Regulacyjne wymogi produkcji i sprzedaży żywności
· Obowiązki podmiotów w łańcuchu produkcji i dostaw żywności
· Czym jest bezpieczna żywność?
· Dobra Praktyka Higieniczna i HACCP
-
Inspekcja i co dalej ?
· Kontrola działalności przedsiębiorców sektora żywnościowego: inspekcja handlowa, sanitarna, jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
· Dialog z inspekcją w toku kontroli
· Sankcje stosowane przez inspektorów
· Zastosowanie środków naprawczych w celu usunięcia niebezpieczeństwa, w tym wycofanie produktu z obrotu
Seminarium poprowadzą:
|
Ewa Butkiewicz
Radca prawny, wspólnik w kancelarii Wardyński i Wspólnicy, gdzie kieruje Zespołem Life Science i Postępowań Regulacyjnych. Doradza klientom w szczególności w zakresie zagadnień regulacyjnych i handlowych związanych z działalnością sektora life science. Specjalizuje się w prawie żywnościowym, prawie farmaceutycznym, regulacjach dotyczących kosmetyków, suplementów diety oraz wyrobów medycznych. Jest Przewodniczącą Grupy Life Science w ramach Lex Mundi, jednego z największych niezależnych stowarzyszeń firm prawniczych na świecie.
|
|
Joanna Krakowiak
Radca prawny, członek Zespołu Life Science i Postępowań Regulacyjnych w kancelarii Wardyński i Wspólnicy. Koncentruje się na doradztwie dla klientów z branży żywnościowej i farmaceutycznej, m.in. w zakresie procedur dopuszczania do obrotu, reklamy i znakowania szerokiego spektrum leków OTC i Rx, wyrobów medycznych, suplementów diety, żywności specjalnego przeznaczenia oraz kosmetyków. Doradza w kwestiach związanych z klasyfikacją borderline products. Reprezentuje klientów w sporach administracyjnych i cywilnych, w tym w sprawach patentowych.
|
|
Sylwia Paszek
Radca prawny, członek Zespołu Life Science i Postępowań Regulacyjnych kancelarii Wardyński i Wspólnicy. Specjalizuje się w prawie farmaceutycznym i prawie wyrobów medycznych, a także w prawie żywnościowym. Doradza zarówno przy wprowadzaniu konkretnych produktów na polski rynek, jak i przy podejmowaniu określonych rodzajów działalności. Reprezentuje klientów w toku inspekcji prowadzonych przez organy administracji publicznej (handlowej, sanitarnej) oraz wspiera w wyborze optymalnych środków pozwalających na minimalizowanie negatywnych skutków niezgodności z prawem; prowadzi procedury wycofania produktów z obrotu.
|
Organizator seminarium:
Partner merytoryczny:
Seminarium pod patronatem:
Koszt udziału:
Specjalna zniżka dla członków PFPŻ przy zapisie na seminarium :
200 PLN + VAT / osoba
Przed zniżką: 450 PLN + VAT / osoba
Zapisy:
Mailowo z podaniem następujących informacji: imię i nazwisko uczestnika, nazwa firmy, adres, telefon kontaktowy, e-mail, dane do fakturowania
Kontakt:
Anna Silska, 022 696 75 99, 509 601 241, anna.silska@ccifp.pl
Francuska Izba Przemysłowo-Handlowa w Polsce (CCIFP)
ul. Widok 8, 00-023 Warszawa www.ccifp.pl
pełna lista aktualności
|