Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe przepisy UE w zakresie bezpieczeństwa żywności
Pod koniec grudnia 2005 światło dzienne ujrzały długo przygotowywane przepisy UE w zakresie kryteriów mikrobiologicznych oraz uzupełniające pakiet rozporządzeń higienicznych z 2004 roku.

Z oficjalnej strony internetowej Komisji Europejskiej można już pobrać polskie wersje nowych rozporządzeń dotyczących higieny żywności:

  • Rozporządzenie Komisji WE nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiające odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniające rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004
    http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/site/pl/oj/2005/l_338/l_33820051222pl00270059.pdf

Są to rozporządzenia, a zatem w państwach członkowskich obowiązują bez konieczności wdrażania do narodowego ustawodawstwa.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij